Відібрані 9 вересня, зразки води зі скиду №3 КП “Житомирводоканал”показали перевищення вмісту заліза, хімічний та біологічний склади кисню також не відповідають нормам. Схожі результати отримали і екологи, і екоактивісти, і сам водоканал.

Насамперед це зумовлено сильною забрудненістю нашої річки, яка є єдиним джерелом водопостачання нашого міста.

Важливим фактором є те, що кінець літа — середина осені - пора інтенсивного цвітіння фітопланктону, що також негативно позначається на стані водойм.

“Особливо влітку та на початку осені інтенсивне цвітіння фітопланктону змушує нас збільшувати кількість основного реагенту, коагулянту, який ми додаємо, щоб видалити цей фітопланктон. Коагулянт “зчеплює” разом цей фітопланктон, він відділяється від води, по технології, ми маємо повернути цей фітопланктон назад. Стосовно показників, на сьогоднішній день це те, що ми отримуємо з нашого водосховища, це те, що є в тій воді, яку ми підіймаємо для очистки. Залізо — це компонент коагулянта, який додається для того, щоб мешканцям подавати не болото, а очищену питну воду в крани." - роповідає директор водоканалу.

За словами Андрія Нікітіна, наразі  станція очистки води, як і подібні станції майже всіх водоканалів України, працює за такою технологією, яка передбачає повернення промивних вод назад у річку.
Розуміючи, що ця технологія застаріла і не відповідає сучасності, ми будуємо нові очисні споруди води, де утилізація мулу не буде шкодити нашій річці, а буде відділятися від води, осушуватися та складуватися на певних майданчиках: "Це не означає, що водоканал так працюватиме завжди. Наразі, відбувається будівництво нової станції очистки води, де утилізація мулу не буде шкодити нашій річці, а буде відділятися від води, осушуватися та складуватися на певних майданчиках. Тобто, повернення мулу назад в річку не буде з кінця 2021 року, коли буде введено в експлуатацію нова станція очистки води.” 

Лабораторією КП “Житомирводоканал” 10 вересня було відібрано проби, які демонструють, що за добу вода самоочистилася: показники всі в межах норми.