2020 рік для КП “Житомирводоканал” виявився насиченим і продуктивним. За цей час управлінню водопровідних та каналізаційних мереж вдалося перекласти майже 4 км водопровідних та 1 км каналізаційних мереж, ліквідувати близько 1700 пошкоджень на водопровідних та 100 на каналізаційних трубопроводах. Бригади, які займаються усуненням каналізаційних заторів, за рік промили більше 45 000 м/п забитих сміттям трубопроводів, вони ліквідували більше 8000 каналізаційних заторів.


Нам вдалося запустити нові програмні продукти — оновлений особистий кабінет для населення та для юридичних осіб. Сервіси значно спростили комунікацію абонентів із водоканалом, адже завдяки їх функціонуванню наші абоненти можуть у будь-який час доби передати показники приладів обліку води та переглянути історію оплат, роздрукувати квитанцію та сплатити за послуги у кілька кліків. Також нами було впроваджено білінгову систему обліку та аналізу розрахунків зі споживачами.

Ми запустили Telegram та Viber-боти, а також мобільний додаток Lichylnyk, який дозволяє швидко і легко передати показники приладу обліку води, просто сфотографувавши його. Сервіси є зручним для користування людей із вадами слуху — ми почали створювати програмні продукти, доступні для кожного.

Понад 1,5 роки триває реалізація проєкту “Розвиток міської інфраструктури — 2”. За кредитні кошти Світового банку було прокладено майже 7 км магістральних трубопроводів, реконструйовано 54 водопровідні камери та колодязі, 3 дюкерні переходи, 2 водопровідні павільйони. В активній фазі роботи зі зведення залізобетонних каркасів очисних споруд води та об’єктів очисних споруд каналізації. Менше ніж за рік від початку зведення очисної станції вдалося повністю завершити роботи з будівництва гравітаційного мулоущільнювача, який уже пройшов випробування на герметичність. На стадії завершення роботи з утеплення адміністративної будівлі, машинного залу та офісного приміщення і лабораторії очисних споруд каналізації.


Протягом року ми модернізували 2 підвищувальні насосні станції: на вул. Князів Острозьких, 1 та Пушкінській, 30. Встановлення нового обладнання дозволить забезпечити безперебійну роботу насосної станції та знизити рівень споживання електроенергії на цих об’єктах.

У грудні місяці КП “Житомирводоканал” у рамках грантової угоди зі словенським благодійним фондом CSMR отримав насосне обладнання для головної каналізаційної насосної станції Житомира.

Водночас було встановлено нове насосне обладнання у машинному залі. Воно дозволить нам економити від 10 до 20% електроенергії на цьому об'єкті, а заощаджені кошти реінвестувати в інші проєкти з модернізації підприємства.

Цьогоріч Житомир стикнувся з безпрецендентною водною кризою. Через маловодність річки Тетерів, яка зараз наповнена на 38% від норми, зменшився обсяг води у Денишівському та Відсічному водосховищах. Ми забили на сполох і отримали допомогу зусібіч: спільно з Державним агентством водних ресурсів ми поповнили водосховища водою з розташованих вище ставків. Це дало можливість трохи виправити ситуацію і збільшити рівень води. На допомогу нам також прийшов данський фонд Пола Ду Йенсена, який спеціалізується на проблемах маловоддя. Він виділив кошти на придбання насосу, який дозволить перекачувати воду з річки і поповнювати нею водосховище. У листопаді ми отримали цей насос, готуємося до його встановлення.