В Житомирі з 22:00 10 листопада до 24:00 11 листопада працівники комунального підприємства "Житомирводоканал" проведуть дезінфекцію водогону.

Про це Суспільному розповіла інженерка-технологиня цеху водоводу Тамара Ступакова.

За її словами, працівники комунального підприємства "Житомирводоканал" проводять дезінфекцію водопровідних мереж двічі на рік — восени і навесні відповідно до санітарних норм. Під час дезінфекції мережі водогону Тамара Ступакова радить утриматися від вживання такої води, хоча використовувати її в побутових умовах можна.

"Рівень хлору трішки підвищиться. Проте восени не передбачається така інтенсивна дезінфекція, дози гіпохлориту будуть менші, але, тим не менше, не рекомендується вживати таку воду", — сказала Тамара Ступакова.

Тамара Ступакова. Житомир, 9 листопада 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Оператор гіпохлоритної установки Арсен Чернов розповідає, що кількість гіпохлориту вираховує технолог.

"Ми завантажуємо сіль, вона вступає в реакцію з водою. Відбувається електроліз. І соляний розчин, пом’якшена вода, через них проходить електричний струм і утворюється гіпохлорит та водень. Для того, щоб уникнути небезпеки електролізу, встановлені лічильники водню. Вони визначають відсоткове відношення водню. У випадку, коли воно не стає небезпечним, вони подають сигнал і вимикають установку", — пояснив Арсен Чернов.
Арсен Чернов. Житомир, 9 листопада 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Інженерка-технологиня інформує, що перед проведенням дезінфекції мережі виконують підготовчі роботи.
"Іде промивка мережі, тупикових ліній, шкіргідранти відкриваються, а також скиди відкриваються, і вода виливається на зовні", — сказала Тамара Ступакова.

Житомир, 9 листопада 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Зі слів Тамари Ступакової, підприємство закуповує гіпохлорит у Польщі та Румунії. Для дезінфекції водопровідних мереж зараз використовують тону суміші за добу. Щоб приготувати розчин з гіпохлориту, потрібно підготувати воду.

"Вода має бути очищена і пом’якшена. Пом’якшення здійснюється на катіонітових фільтрах. Лабораторія обов’язково перевіряє, і якщо жорсткість нижча або один міліграм на літр, то така вода вже придатна для приготування розчину ропи", — пояснила Тамара Ступакова.

Житомир, 9 листопада 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Лаборантка-хімікиня Валентина Маліновська розповіла, що в лабораторії "Житомирводоканалу" контролюють і перевіряють якість води двічі на день. Щодня хімічний відділ проводить 16 визначень і всі показники води є в межах норми.

"Технологічна служба, яка у нас працює, визначає точки відбору води по місту. У нас формуються бригади. Може бути три-чотири бригади, кожна має свій напрямок, свою адресу, і ми по цих точках їдемо і відбираємо зразки води, контролюємо, яка доза хлору є в даному зразку води", — сказала Валентина Маліновська.

Валентина Маліновська. Житомир, 9 листопада 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир
 
Житомир, 9 листопада 2023 року. Фото: Олена Кучмій для Суспільне Житомир

Джерело: Суспільне Житомир