Комунальне підприємство «Житомирводоканал» планує використовувати високотехнологічну методику з пошуку втрат води за рахунок супутника, зробивши фотознімок з космосу. На знімок накладається електронна мапа мереж і спеціально обробляється і тоді можна буде побачити, які приховані витоки води є біля трубопроводів.

Про це 5 лютого в ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info розповів директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

«Приблизно три роки тому я був на виставці в Ізраїлі і побачив стенд однієї компанії, яка займається пошуком втрат води за рахунок супутника, з космосу. Колись ця технологія використовувалась задля пошуку джерел води на Марсі. Вона основана на контакті води з ґрунтом, там де є цей контакт, ця пляма може бути побачена за рахунок спеціальної хвилі, яка проникає в ґрунт на 5 метрів і може побачити будь-яку пляму витоку. Так як в нас є електронна мапа мереж, роблячи фотознімок з космосу цих плям, на них накладається мапа мереж при спеціальній обробці. Найважча робота це не зробити знімок, а зробити правильно обробку цієї зйомки. Ви можете також побачити, які є витоки біля ваших трубопроводів, скоріше за все це і буде прихований порив. Ця методика працює з великими і невеликими прихованими поривами. Далі ця система буде ефективна, якщо на підприємстві є спеціалізована лабораторія, яка за рахунок акустичних систем вже більш точно зможе сказати, де саме місце втрат води. У нас є ця лабораторія, ми будемо її застосовувати і надалі. Локалізувавши одну ділянку, ми зможемо більш точно винайти там цей вихід. Ми запросили представників з інших міст, поспілкувались з одним з водоканалів у Німеччині і вони підтвердили, якщо робити цей знімок і є така лабораторія, то це може зменшити приховані втрати води. У них це здається, у два рази вдалося зменшити», - зазначив Андрій Нікітін.

Один такий фотознімок коштує 40 тисяч євро, на водоканалі вважають, що проєкт окупиться.

«Це недешеве задоволення. Презентує цю технологію в нас в Україні компанія Siemens, раніше нам було доволі складно контактувати з Ізраїлем, вони були сконцентровані на інших країнах. Так як ми є одним з найбільшим клієнтів компанії Simens, як водоканали, то вони нам охоче презентують все це. Прайс на такий оброблений фотознімок становить 40 тисяч євро. Поки що ми сконцентрувались на одному знімку, ми впевнені, що у нас буде від цього результат. Рекомендація ізраїльської компанії це хоча б раз на рік робити такі знімки. Якщо в нас буде цей проєкт окупний, а я впевнений, що він буде окупний, ми будемо і надалі працювати з цією компанією і перевіряти себе, наскільки ми зменшили втрати і пориви», – додав Андрій Нікітін.

Зараз втрати води складають близько 46%, багато води просто витікає і утворюється маловоддя.

Джерело: https://www.zhitomir.info/news_198001.html