Наразі критично знижуються  запаси води в Житомирі, і  наше місто може  мати великі проблеми з водопостачанням.  Такий низький  рівень води  в обох водосховищах простежується вперше. Причина – відсутність опадів та ненаповнюваність річки  Тетерів в осінньо-зимовий період, який  виявився  теплим. Через суху осінь 2019 року та відсутність метеорологічної зими з морозами, снігом та промерзанням ґрунту не було умов для формування весняної  повені на річках після танення снігу.

Сьогодні директор КП «Житомирводоканал»  Андрій Нікітін показав, як  щоденно падає вода  у водосховищі «Відсічне», яке живить  наше місто, та які заходи здійснює підприємство, аби зберегти  для житомирян  цінний та дефіцитний на сьогодні ресурс.

Оптимальний рівень води  на цьому  водосховищі  -  близько 4 м. Коли рівень тримається на цій позначці, місто отримує воду цілодобово і з нормальним тиском. Але зараз рівень - 2,7 м, і щодня спадає на 2 см.

 «Навіть 3 м не є критичним, - пояснює директор водоканалу. -  Ми маємо певний запас води. На сьогодні  ж кожен день рівень води падає на 2 см». Поки що води місту вистачає, але її запасів у водосховищі вже залишилося на лічені дні, і така ситуація з водою найгірша в країні.

 «Рівень води критичний. Над всмоктуючим водопроводом води залишилося настільки мало, що її вистачить орієнтовно на місяць-півтора…Через кліматичні умови та глобальне потепління, що є найбільшим чинником, який впливає на кількість води у водосховищі, ми опинилися в такому скрутному становищі», - говорить Андрій Нікітін.

Наразі працівники водоканалу намагаються підтримати рівень води у водосховищі штучним методом, перекачуючи  річку у зворотній бік. Сталевий трубопровід, до якого під’єднані насоси, дає можливість орієнтовно 10 тис куб. м. на добу перекачати річку в зворотній бік. Так з річки Тетерів поповнюється водосховище «Відсічне».

Окрім цього, планується також  використати  запаси води   водосховища «Дениші».  Якщо ж рівень води впаде до критичної відмітки (2.50 см), у місті можуть  ввести  погодинну подачу води.

 Фахівці підприємства вже вивчили, як інші міста, які переживали водну кризу, виходили з цієї проблеми. Зазначено, що наразі  важливими є заходи для забезпечення контролю за використанням води. Йдеться про мінімізацію неконтрольованого водоспоживання. Тому  мешканців  житомирської громади закликають  користуватися лічильниками .

28 квітня на позачерговому засіданні виконавчого комітету  прийнято  рішення щодо сплати житомирянами за полив присадибних ділянок.  Так, з 1 травня до  30 вересня плату за поливання присадибних ділянок у приватному секторі споживачам, у яких відсутні лічильники води, будуть проводити з розрахунку площі ділянки 5 соток. Якщо  ж споживач надасть документи щодо фактичної площі належної йому земельної ділянки, то плату нараховуватимуть на загальну площу земельної ділянки за вирахуванням площі забудови.

Такі міри   є вимушеними та  обґрунтованими.

В планах водоканау   - винайдення  й іншого джерела водопостачання. Підземні води не можуть бути таким джерелом. «Ми знаходимося на гранітній плиті, і ці свердловини доволі малодебітні , тому не візьмемо звідти таку  кількість води, аби забезпечити місто», - зазначає директор водоканалу.

Говорячи про  новий підхід до вирішення водної проблеми,  Андрій Нікітін відмічає  нетрадиційний спосіб очищення стічних вод до питної якості, який  є складним і потребує значних інвестицій. «У світі тільки Каліфорнійський та Сінгапурський водоканали використовують такий  спосіб. Але, розуміючи ситуацію, ми впевнено йдемо у цьому напрямку.  Адже відсутність води в кранах – це не тільки незручність….»

Джерело: http://zt-rada.gov.ua/?3398%5B0%5D=10863&fbclid=IwAR10NiApeAiWkj3FPrqTau3WOIMN5gOOWN40SIZo34SmDNCd9Ou84XRIzMU