Щодня на 2 см – саме настільки падає рівень води у водосховищі «Відсічне», яке живить Житомир. Через відсутність опадів в осінньо-зимовий період, а також високу, як для холодної пори року, температуру місто може опинитись перед проблемою із водопостачанням.

«Зараз ми можемо із впевненістю говорити, що в нас на півтора місяця, або ж на місяць і десять днів залишилось води у водосховищі «Відсічне», звідки ми беремо воду. Запас у водосховищі «Дениші» ми розраховуємо також орієнтовно на днів 60-70. Якщо буде інтенсивне потепління і буде багато сонця, то вода буде випаровуватись і буде зменшуватись об’єм», - каже директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

 
 
 
На житомирському водоканалі наразі вживають заходів для забезпечення контролю за використанням води. Підприємство вже найближчим часом запропонує виконавчому комітету запровадити штрафи для тих, хто здійснює поливання присадибних ділянок і не має лічильників. Наразі ж працівники водоканалу намагаються підтримати рівень води у водосховищі.

«Ми встановили насосні агрегати у річці Тетерів за нашим водосховищем «Відсічне» для того, щоб перекачати воду з річки безпосередньо до водосховища. Зараз тут працює один насос з параметрами 1000 кубічних метрів на годину, або орієнтовно 24 тисячі кубічних метрів на добу. Але нам цього також мало, ми продовжуємо втрачати по два сантиметри. Нам необхідно встановити ще один насосний агрегат. За нашими розрахунками ми зменшимо падіння води орієнтовно ще на один сантиметр, але це може бути нівельовано більшим випаровуванням, ми маємо це розуміти. І наш наступний крок – додати до цих насосів ще третій насос, який ще необхідно буде закупити, для того, щоб тримати рівень води у водосховищі один і той самий, а не втрачати», - розповідає Андрій Нікітін.

В більш довгостроковій перспективі на підприємстві планують опустити водозабірний трубопровід. Наразі він знаходиться на рівні двох метрів, а рівень води над ним – трохи більш як 70 сантиметрів.

«Наш водозабірний пристрій знаходиться на іншому березі. Ми можемо збільшити корисний об’єм водосховища заглибивши наш водозабірний трубопровід. На сьогодні конструкція водозабірної станції не дозволяє цього зробити. Але в майбутньому, провівши певну реконструкцію і заглибивши його, ми можемо збільшити корисний об’єм «Відсічного» і почуватися більш-менш захищеними. І нам це необхідно робити, розуміючи, що на майбутнє водна криза не закінчиться. І потенційно ми будемо втрачати об’єм води у водосховищі», - каже директор водоканалу.

Не виключають на житомирському водоканалі й погодинний графік водопостачання, щоправда, це директор підприємства називає крайніми мірами.
«Якщо відмітка над всмоктувальним трубопроводом опуститься до 50 сантиметрів - це буде критична межа. На сьогодні висота води над трубопроводом складає 74 сантиметри. Ми орієнтуємось, що якщо ми дійдемо до відмітки 50 сантиметрів, то ми змушені будемо просити комісію з надзвичайних ситуацій дозволити нам ввести погодинний графік: 2 або 3 години подачі води вранці і 3 або 4 години – ввечері. Нічне і денне водопостачання буде обмежено і буде здійснюватись тільки для перших поверхів та пожежних гідрантів, щоб можна було впоратись із пожежею», - каже Нікітін.

Разом із тим на підприємстві закликають споживачів раціонально використовувати питну воду – це дозволить заощадити водні запаси.

Джерело: https://zhitomir.info/news_191637.html