22 грудня 2021 року НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) переглянула тарифи для 45 водоканалів.

З 1 січня 2022 року тариф на централізоване водопостачання у Житомирі становитиме 18,26 грн за 1 м3, на централізоване водовідведення — 19,27 грн за 1 м3.

Основні фактори, які вплинули на зміну тарифів: здорожчання вартості електроенергії на ринку у 2 рази, зібльшення розміру податків внаслідок внесення змін до Податкового кодексу України.

Майже 35% суми у собівартості припадає на вартість електроенергії. Для надання цілодобових послуг з водопостачання та водовідведення щодня КП “Житомирводоканал” витрачає на електроенергію 250 000 гривень. Нацкомісія у новий тарифах заклала середню планову ціну електроенергії на 2022 рік, попри те, що суттєво зрости вона може ще в першому кварталі.

Нові тарифи не передбачають підвищення заробітної плати для працівників водоканалів, незважаючи на те, що згідно з Законом “Про Державний бюджет України на 2022 рік”, зростають і мінімальний розмір зарплатні, і прожитковий мінімум для українців.