Цьогоріч наше місто унаслідок незадовільного екологічного стану водосховищ Відсічного та Денишівського, а також високих температурних показників, стикнулось із значним підвищенням рівню марганцю у наших джерелах водопостачання. Наразі  його показник  у водосховищі «Відсічне» становить 3.109 мг/л, тоді як влітку 2020 року  він  був на рівні 0,387мг/л. Це призвело до суттєвого погіршення забарвленості та каламутності води. 

Порівнявши результати аналізів проб води при русловому та береговому водозаборі, працівники контрольно-вимірювальної лабораторії КП "Житомирводоканал" дійшли висновку, що марганець домінує на дні водосховища.

Тому, для з'ясування точної природи походження високого вмісту марганцю у водосховищі Відсічне, КП "Житомирводоканал" уклало  договір з Інститутом гідробіології НАН України на проведення гідрохімічних досліджень річкової води, донних відкладів водосховища «Відсічне» та питної води. Основним завданням Інституту є проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень з метою одержання нових наукових знань у галузі гідробіології, гідроекології, іхтіології, охорони водних живих ресурсів, раціонального природокористування з урахуванням прогнозів та світових тенденцій розвитку науки і техніки, кон’юнктури ринку науково-технічної продукції.


Сьогодні  працівники Інституту гідробіології Національної академії наук України відібрали проби води та мулу з дна водосховища Відсічне, а також зразки водопровідної води для подальшого їх аналізу.




"Наше завдання — оцінити якість води у місті водозабору міста Житомир — водосховищі Відсічному за такими показниками, як вміст кисню, рн, мінералізація, вміст неорганічних форм азоту, неорганічного фосфору, а також марганцю та заліза. При зниженню вмісту кисню у воді, марганець та залізо з донних відкладів потрапляють у воду. Одна із причин високої концентрації влітку заліза та марганцю — це анаеробні умови, які формуються в придонному шарі. Як тільки налагоджується кисневий режим — ці елементи перестають надходити з донних відкладів у воду "- розповідає кандидат географічних наук, старший науковий співробітник відділу прісноводної гідрохімії Інституту гідробіології Жежеря Владислав Анатолійович.


В результаті дослідження будуть зроблені відповідні висновки щодо природності походження підвищеної концентрації марганцю у Відсічному та надані рекомендації щодо подальшої експлуатації водосховища для водозабору.

"На основі проведених досліджень ми визначимо, чи дійсно залізо та марганець  у Відсічному надходять з донних відкладів, тобто мають природне походження. Також ми проаналізуємо, в яких частинах водосховища вміст цих елементів стрімко зростає. Наші висновки допоможуть Житомирводоканалу регулювати водозабір (використовувати для водозабору поверхневий чи придонний шар). Також нами будуть надані рекомендації щодо подальшої експлуатації водосховища для водозабору"- каже Владислав Анатолійович.