Віцепрезидент Асоціації “Укрводоканалекологія” Андрій Нікітін на семінарі Міжнародної комісії із захисту річки Дунай розповів німецьким колегам про стан водопровідно-каналізаційного господарства України у військовий час і про небезпеку екологічної катастрофи через зруйновану інфраструктуру каналізаційних споруд.
 
В ряді населених пунктів українських областей не було питної води через руйнування або знеструмлення; на окупованих територіях ми не можемо сьогодні контролювати ані якість води, ані очистку стоків; ще в частині областей — перевищення навантаження інколи в 2-3 рази на очисні споруди у зв’язку з прийомом біженців. Від ворожих обстрілів постраждало водопровідно-каналізаційне господарство Миколаєва (місто було без води протягом 28 днів), Чернігова, Харкова, Сум, Запоріжжя, Ірпіня, Бородянки. У Маріуполі водопровідно-каналізаційна система повністю зруйнована. Україна розташована у самому центрі Європи і має суміжні території, транскордонні річки та вихід до Чорного та Азовського морів, тому екологічний стан водойм, які страждають через неконтрольовані скиди неочищених стічних вод, — це загальноєвропейська проблема.
 
“У нас із вами єдиний простір для життя. Наразі ми не можемо гарантувати, що забруднення не дійдуть до європейських водойм. Це означає, що у нас із вами єдина спільна задача — врятувати наше довкілля та природне багатство, зберегти нашу флору та фауну, або вийти з цієї ситуації з мінімальними ризиками”, - наголосив Андрій Нікітін.
 
Наразі водоканалам України, які постраждали від військової агресії, допомагають ряд міжнародних гуманітарних організацій: ЮНІСЕФ, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, данська компанія Aarsleff, SaveChildren, Feralco, Міжнародні асоціації Польщи, Німеччини, Латвії, водоканалам Варшави, Чехії.
 
Україна також не стоїть осторонь цих процесів.Указом Президента України утворена Національна рада з відновлення України від наслідків війни, що передбачатиме у тому числі відновлення і розбудову комунальної інфраструктури.
Наразі Єврокомісія затвердила План відновлення України, та запропонувала додаткову макрофінансову допомогу.
 
“Наша Асоціація «Укрводоканалекологія» вдячні вам за підтримку нашої країни, і ми маємо надію, що разом ми відновимо права українців на достатню кількість питної води в нашому цивілізованому суспільстві, як це було проголошено на міжнародній конференції ООН, ще 45 років назад та врятуємо наш спільний життєвий простір від екологічної катастрофи”.