В Україні існує проблема утилізації осаду стічних вод. На сьогоднішній день на більшості каналізаційних очисних спорудах в Україні утворилисяся великі обсяги зневодненого осаду, кількість яких з кожним роком зростає.

Наразі зневоднення осаду відбувається на мулових майданчиках природним методом, недоліком якого є необхідність займання великої площі земель, неприємний запах довкола таких майданчиків (адже процес зневоднення відбувається на відкритій території), можливість просочування надмулової води та потрапляння до ґрунтових вод, довготривалість процесу та значні транспортні витрати на чистку мулових майданчиків і вивезення зневодненого осаду до місця складування.



Цей спосіб зневоднення осаду не відповідає вимогам часу. Наразі на КП "Житомирводоканал" триває екомодернізація каналізаційних очисних споруд, яка дозволить вирішити цю екологічну проблему. Запровадження нової технології механічного зневоднення дозволить заощадити кількість земель, позбутись неприємного запаху з мулових майданчиків, зменшити час на зневоднення осаду та мінімізувати вплив на навколишнє середовище. На нашому будівельному майданчику вже закінчилося зведення гравітаційного мулоущільнювача, сховища для первинного та надлишкового мулу та приміщення для механічного зневоднення осаду.



Одним із напрямів обробки осаду міських стічних вод є використання енергетичного потенціалу осаду стічних вод. У майбутньому КП “Житомирводоканал” планує реалізовувати енергетичний потенціал осадів стічних вод для виробництва електроенергії та започаткувати виробництво органо-мінеральних добрив на основі мулу.