З 1 травня в Україні розпочне діяти нова методика розподілу обсягу спожитих комунальних послуг між усіма мешканцями багатоквартирного будинку. Згідно з цією методикою, власники усіх квартир зобов'язані платити за весь обсяг води, яку спожив їхній будинок. Закон “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” та інші нормативно-правові документи, які регулюють відносини, що виникають у процесі надання послуг водопостачання та водовідведення, часто неправильно трактуються громадянами, а тому ми вирішили підготувати відповіді на типові запитання, які турбують наших споживачів.

1. Як буде здійснюватися нарахування оплати за водопостачання відповідно до чинної нормативно-правової бази?

Розподіл обсягів комунальних послуг регламентує ст. 10 Закону “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”. Відповідно до її положень, у багатоквартирному будинку, де одні квартири обладнані квартирними засобами обліку, а інші — ні, споживачі, які не мають індивідуальних лічильників, оплачують послуги згідно із показниками загальнобудинкових лічильників та пропорційно до кількості осіб, які користуються послугами водопостачання, не враховуючи сумарні витрати води, спожиті користувачами, які передали показники, а також витрати води юридичними особами та ФОПами, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку.

КП “Житомирводоканал” рекомендує встановлювати індивідуальні лічильники води, адже це дозволить контролювати обсяг спожитої води і дозволить зекономити гроші.

2. Чому закон зобов'язує споживачів платити за загальнобудинкові витрати води?

Закон Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” передбачає, що власники квартир повинні заплатити за увесь обсяг води, який надійшов до їхнього будинку, адже саме вони користуються нею. В ідеалі показники загальнобудинкового лічильника мають дорівнювати сумі усіх лічильників, які встановлено у будинку. Але, на жаль, таке трапляється рідко з кількох причин:

1. Крадіжка води мешканцями багатоквартирних будинків за допомогою магнітів, встановлених на квартирних лічильниках.

2. Самовільні врізки у будинкову мережу водопостачання. Зазвичай такий спосіб крадіжки води “обирають” юридичні особи, які потребують значних обсягів води.

3. Аварії та витоки на внутрішньобудинковій мережі водопостачання.

4. Необліковані витрати води на полив зелених насаджень.

Водоканали не можуть не обліковувати послуги, які надходять до будинку споживачів, адже вони витрачають ресурси на їх виробництво (щодня КП “Житомирводоканал” для надання послуг водопостачання та водовідведення витрачає електроенергію на суму 237 000 грн). Водночас ми хочемо звернути увагу на те, що за ті втрати води, які мали місце унаслідок пошкодження труб на вуличній водопровідній мережі, мешканці не сплачують гроші!

3. Як розподілятиметься обсяг “втраченої” води між споживачами?

У будинках, де усі квартири оснащені лічильниками, обсяг “нічиїх” кубів (різниці між водою, яка надійшла в будинок, та водою, обрахованою квартирними лічильниками) розподілятиметься між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання. У тих же будинках, де не всі квартири оснащені лічильниками, обсяг цього необрахованого обсягу води буде розподілятися між споживачами, які не встановили прилади обліку води.

Зверніть увагу, що пошкодження загальнобудинкового лічильника — не відмінить сплату по ньому.

4. Чому я повинен платити за діряві труби у будинку?

Згідно із Законом “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” кожен співвласник багатоквартирного будинку повинен дбати про належне утримання, експлуатацію, реконструювання, реставрування, здійснення поточного та капітального ремонту, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки. Отже, мешканці багатоквартирного будинку повинні дбати про спільне майно, яке є їхньою спільною власністю, забезпечувати його утримання та технічне обслуговування.

5. За яких умов у мене залишиться право на отримання субсидії?

Своєчасна оплата комунальних послуг — необхідна передумова для збереження субсидії. Відповідно до закону, громадяни, які мають заборгованість за комунальні послуги понад 30 днів, можуть її втратити. Якщо сума заборгованості перевищує 340 грн. — вас можуть позбавити субсидії.

6. Коли почне діяти нова методика розрахунку використаної води?

Нова методика розрахунку використаної води почне діяти після ухвалених Кабінетом Міністрів правил надання житлово-комунальних послуг. Затвердити її планують не раніше квітня.