У житомирському водосховищі "Відсічне" рівень води вперше за два роки сягнув максимальної позначки. Що це означає
Житомир, 2 червня 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

У Житомирі на водосховищі "Відсічне" рівень води вперше за два роки сягнув максимальної позначки – чотири метри 10 сантиметрів. Наразі обидва водосховища, котрі забезпечують Житомир водою – повні. Про це Суспільному розповіла інженерка-технологиня комунального підприємства "Житомирводоканал" Тамара Ступакова.

За її словами, Тетерів – річка маловодна, тому без водосховищ не вдалося б забезпечити місто водою. У Житомирі їх два – Денишівське, котре слугує для регулювання рівня води, та "Відсічне" – яке, крім іншого, використовують для забору води. Зараз обидва водосховища повні, а у "Відсічному" фіксують максимальний рівень води – чотири метри 10 сантиметрів.

"Такого рівня, такої кількості і якості води у нас не було дуже давно, – каже Тамара Ступакова. – Критичну ситуацію ми фіксували два роки тому – тоді води і справді було дуже мало. У нас вже були навіть почасові графіки подачі води. Для порівняння – на сьогодні у нас чотири метри і 10 сантиметрів. Це повне водосховище. А два роки тому було два з половиною метри та два двадцять. Загалом, рівень води залежить від природних умов та кількості опадів".

Крім того, від рівня води залежить і її якість. Зі слів Тамари Ступакової, якщо рівень води високий, то вода прогрівається повільно. І навпаки – якщо рівень води падає, то її температура стрімко підвищується, що активізує процес розмноження синьо-зелених водоростей. Процеси їх життєдіяльності напряму впливають на бактеріологічні показники води і на її присмак.

Після забору з водосховища воду знезаражують гіпохлоритом натрію, котрий виготовляють в окремому цеху "Житомирводоканалу".

"Для того, щоб приготувати гіпохлорит натрію, потрібні високоякісні компоненти – і сіль, і вода. Також треба електроенергія. Уся ця суміш проходить через електроліз та видає нам гіпохлорит і побічний продукт –водень. Якісну сіль у мирний час купували в Білорусі. Нині у нас воєнний стан і ми не можемо звідти брати сіль. Тому сіль приходить до нас з Польщі. Поставки регулярні і запас у нас є більш ніж на місяць. Води достатньо. Реагентів достатньо. І можу впевнено сказати, що житомиряни будуть пити добру воду", – сказала Тамара Ступакова.