Внаслідок ракетних ударів по Житомиру 15 листопада місто лишилося без світла, тепла, води – станом на 16 листопада в обласному центрі відключені 28 котелень, електротранспорт не ходить, водоканал розробив погодинні графіки подачі води.

Голова правління АТ "Житомиробленерго" Олексій Шекета у коментарі Суспільному розповів, що внаслідок ракетного обстрілу двох об’єктів енергетичної інфраструктури на території області дефіцит потужності електроенергії складає понад 70 відсотків. Через це частина Житомира та області залишилися без електропостачання. В першу чергу, електроенергію подали до об’єктів критичної інфраструктури області.

"Нині в області є дві проблеми: перша проблема – це відсутність обладнання, яке було пошкоджене, друге – це дефіцит потужності, На цьому етапі ми вже змогли дозаживити близько 200 тисяч споживачів, але без електроенергії ще залишаються близько 400 тисяч. На цьому етапі ми готуємо схеми для підключень, але введені аварійні графіки відключень електрики", – каже Олексій Шекета.

Одразу після обстрілів через відсутність електрики у місті зникла вода – зупинились насосні станції. Нині водопостачання відновили на всій території Житомира, останній район – Крошню підключили вранці. Втім, у більшості багатоповерхівок стабільне водопостачання матимуть лише мешканці нижніх поверхів.

"Всі основні насосні станції працюють, але є проблематика з насосними станціями, які підкачують воду у багатоповерхівках. Їх робота залежить від того, чи є у цих будинках електроенергія, відповідно, вони або працюють, або ні. В майбутньому, якщо будуть обмеження по електричній енергії, нам доведеться перейти на графік подачі води. Якщо електроенергія зникне повністю, то будемо організовувати підвіз води", – розповів директор КП "Житомирводоканал" Роман Ілик.

Через проблеми з електрикою нині вдалось відновити роботу близько половини котелень на території міста та подати тепло до лікарень. Більшість непрацюючих котелень знаходяться у Богунському районі Житомира.

"Нині відключені 28 котелень – і це все, на жаль, Богунський район. Тобто перебої і фізична неможливість подати електричну енергію відбилися на Богунському районі. Якщо не буде електричної енергії – будемо працювати і відштовхуватись від ситуації. Нині щось спланувати просто неможливо", – говорить директор "Житомиртеплококомуненерго" Дмитро Рогожин.

 Не працюватиме і міський електротанспорт. Через дефіцит потужності та відсутність електрики у районах, де розташовані підстанції трамвайно-тролейбусного управління, трамваї та тролейбуси на лінію 16 листопада не вийшли. На їх маршрутах працюють комунальні та приватні автобуси.

"За маршрутами тролейбусів №2 та №3 їздитимуть комунальні автобуси. За маршрутом 33 став працювати приватний перевізник, 23-ий маршрут працює. Окрім цього, буде посилено випуск транспорту, тобто кількість автобусів збільшили. Наше ТТУ готове працювати у будь-який час, але в нас є 11 підстанцій на території міста, які розташовані у різних районах, і, якщо хоч в одному районі немає світла, то ми не можемо працювати", – сказав заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.



Джерело: Суспільне