З 1 травня у Житомирі страйкують асенізаторні служби, які відкачують стоки з каналізаційних ям у приватному секторі. Причина страйку – підвищення ціни на злив рідких побутових відходів.

Про страйк асенізаторських служб Суспільному розповіла житомирянка Софія Дзівінська. Вона проживає у приватному будинку, де немає централізованої каналізації. Натомість у цьому приватному секторі є вигрібна яма, об'ємом 2 кубометри, яку щотижня відкачує спеціалізована техніка.

"У нас є асенізатори, це спеціальні машини, які цю воду забирають і зливають потім у водоканал. З першого травня нас повідомили, що асенізатори не працюють. Вони це пояснили тим, що підняли тарифи і їм невигідно працювати" - 
розповідає Софія Дзівінська.

У присутності журналістів житомирянка зателефонувала представникам асенізаторних служб, які працюють у Житомирі. Під час розмови представники цих служб сказали, що вони страйкують, оскільки комунальне підприємство "Житомирводоканал" підняло ціни на злив стоків, через що ціна за викачку збільшилася в два рази.
Представниця КП "Житомирводоканал" Лариса Продоус говорить, що тариф за водовідведення залишився незмінним, він становить 15 гривень 60 копійок за кубометр, але за новими умовами співпраці між асенізаторами і водоканалом, ціна буде змінюватися залежно від токсичності стічних вод.

"Ці стоки, які скидають перевізники до КП "Житомирводоканал", в рази перевищують всі нормативи. Тому в будь-якому випадку перевізники мають сплачувати розмір підвищеної плати. КП "Житомирводоканал" разом із перевізниками влаштували ряд зустрічей, свої домовленості водоканал виконав повністю, наразі перевізниками грубо порушуються умови домовленості" - розповідає комерційний директор КП "Житомирводоканал".

Заступник житомирського міського голови Сергій Кондратюк каже, що за токсичні відходи в будь-якому разі асенізатори будуть платити більшу ціну.

"Шляхи вирішення проблеми прості. Якщо асенізатори платитимуть в трикратному розмірі, то залишається такий тариф, який є, а це близько 15 гривень. Але, коли асенізатор прийде до житомирського водоканалу і буде скидати зі своєї бочки відходи, токсичність яких перевищена в 20 разів, то тариф для нього буде збільшеним у 20 разів, а не в 3 рази", – сказав Сергій Кондратюк.



Джерело: https://suspilne.media/128607-u-zitomiri-strajkuut-sluzbi-aki-vidkacuut-stoki-z-kanalizacijnih-am-privatnih-budinkiv/