Першого травня у Житомирі запрацювали фонтани. Про це Суспільному розповів головний інженер комунального підприємства "Житомирводоканал" Сергій Єрьомін.

За його словами, із 10 фонтанів у місті не працюють чотири. На обслуговування фонтанів у міському бюджеті на 2023 рік запланували виділити майже два мільйони гривень.

"Один фонтан не працює на Польському бульварі. Його не включили у зв’язку з профілактичними роботами. У тому районі триває благоустрій тротуару та дороги. Тому він поки не буде працювати. Два фонтани законсервовані. Це на Соборному майдані та на Старому бульварі – біля центрального входу у Поліський національний університет. Також під реконструкцією перебуває фонтан на Новому бульварі біля кінотеатру "Жовтень". Цей фонтан, як і на пішохідній Михайлівській, буде також прохідним і дуже цікавим. Згідно із проєктом частина будівельних робіт зроблена. Невдовзі оголосимо тендер на закупівлю самого обладнання для роботи фонтану. Це насоси та комунікації. Для того, щоб зробити цей фонтан на радість житомирян", – розповів Сергій Єрьомін.

Сергій Єрьомін. Житомир, 01 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир
 
Житомир, 01 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Майстер "Житомирводоканалу" Олексій Домащенко, бригада якого налагоджувала роботу фонтану на пішохідній Михайлівській, розповідає, що комунальники два тижні готувалися до запуску.

"Ми повністю розібрали цей фонтан, прочистили форсунки, перевірили електрообладнання. Тут стоять чотири насоси, ми їх перепровірили, підготували і з'єднали на муфтах. Тут є 24 форсунки з електромагнітним клапаном. Щоб вони працювали в автоматичному режимі, підключили їх, повністю вичистили чашу фонтану", – каже Олексій Домащенко.

Олексій Домащенко. Житомир, 01 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Фонтан не працював з жовтня 2022 року. За цей час тут накопичилося сміття, а також вийшли з ладу деякі деталі, тому, упродовж місяця будуть спостерігати за роботою фонтана.


"Що тут тільки не було: і гроші, і ланцюжки, чупа-чупси. Форсунки ще працюють не в тому режимі, тому будемо ще розбирати і переналаштовувати, щоб фонтан працював, як повинен працювати", – говорить Олексій Домащенко.
 
Фонтани працюватимуть з 11 години ранку до восьмої години вечора. Щопонеділка їх зупинятимуть на профілактику.
Житомирянка Оксана в перший день роботи фонтану прийшла сюди разом із учнями.

"Багато задоволення та позитиву. Напевно, у такі часи це дуже важливо, особливо для дітей, але і для дорослих також. Позитивні емоції та гарний настрій – це круто", – каже Оксана.

Оксана. Житомир, 01 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир
 
"Михайлівська – це єдина в нас у Житомирі вулиця, де відчувається Європа. Щодня тут повно діток, багатолюдно, цікаво. Водичка для дітей – це щось нереальне, тому прийшли сюди", – говорить житомирянка Людмила.




Людмила. Житомир, 01 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир
 
 
"Потрібно жити, хто знає, що буде завтра? Тому живемо цим днем і насолоджуємося життям. В Житомирі нарешті розквітла Михайлівська, запрацювали літні кав’ярні, багато людей ходить. Можна з дитиною прийти, бо йому це цікаво, він пізнає світ і для нього все дивно, весело і цікаво", – говорить житомирянка Марія.

Марія. Житомир, 01 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир