У Житомирі розпочали ремонтні роботи з заміни водопровідної труби, яка пролягає під річкою Кам’янка. Цей водогін живить усю центральну частину міста, проте вже з десяток років він перебував в аварійному стані, більша частина втрат питної води усього міста припадала саме на нього.

Про це Суспільному розповів директор з розвитку та капітального будівництва "Житомирводоканалу" Олександр Гаврилов. За його словами, цей трубопровід є дуже зношеним, він вже давно пройшов свій період амортизаційних відрахувань – відслужив більше 40 років. Це вже четвертий дюкерний перехід, який реконструюють у Житомирі. Олександр Гаврилов каже, що заміна водогону є частиною великого проєкту з модернізації водогінної мережі міста, який реалізується за кредитні кошти Світового банку реконструкції та розвитку:

"У нас були дуже значні втрати саме в цьому дюкерному переході, тому він і потрапив під реконструкцію і фінансування Світового банку. Вартість загального проєкту з реконструкції, куди входить 7 дюкерних переходів та 9,5 кілометрів мереж по Житомиру, складає 137 мільйонів гривень".

Водогін, який пролягає під річкою Кам’янка, живить усю центральну частину Житомира. Фахівці кажуть, що труба своє вже відслужила, а в останні роки ставала причиною постійних поривів.

Бригадир ремонтної бригади Сергій Батир розповів, що через зменшення споживання води мешканцями міста, новий водогін прокладають меншого діаметру і це дозволяє використати стару трубу як тунель під річкою для нової:

"Труба в дуже поганому стані, тому замінюємо її на нову. Погодні умови, звісно, не найкращі – багнюка, вода, але такі роботи ми робимо вже не вперше, тому, думаю, в графік вкладемось".

Більша частина втрат води через пориви припадала саме на цей дюкерний перехід під річкою, труба настільки зносилась, що через гнилі ділянки в неї провалювалось каміння. Виконроб Антон Кононович зазначає, що вся труба в поривах:

"Дійшло до того, що ми навіть вчора в цій трубі знайшли два каменя, як вони туди потрапили, геть незрозуміло. Ми чистили трубу, ось цю гілку і на двадцяти метрах просто вперлись, далі не могли пройти. Спочатку подумали, що може це якийсь відвід чи коліно якесь, розкопали, вирізали, а там каміння, порода, як воно туди потрапило, незрозуміло".

Фахівці водоканалу кажуть, що мешканці центральної частини міста та прилеглого до водогону приватного сектору проблем із відсутністю води через ремонт не матимуть. На період реконструкції проклали тимчасовий водогін. Всі роботи планують завершити протягом двох тижнів.



Джерело: https://suspilne.media/83290-u-zitomiri-remontuut-vodoprovidnu-trubu-aka-zivit-usu-centralnu-castinu-mista/