З метою запобігання негативному впливу стану мережі на якість питної води, щонайменше двічі на рік необхідно проводити планову профілактичну дезінфекцію – це важливий захід, який дозволяє забезпечити населення міста безпечною в епідеміологічному відношенні водою. До проведення дезінфекції обов'язково здійснюють попереднє очищення мережі від осаду, відкладень, іржі за допомогою промивання водопровідної мережі.

З 20 по 22 серпня у Житомирі проводилась планова промивка та дезінфекція водопровідної системи — у міські водогони подавалась вода з підвищеним вмістом хлору.

Процедура промивки водопровідних мереж і споруд проходила у кілька етапів:

1. Заповнення водопровідних мереж водою із підвищеною концентрацією гіпохлориту натрію.

2. Випуск води з дезінфікуючим розчином.

3. Здійснення постійного лабораторного контролю.

Під час проведення хлорування працівники контрольно-вимірювальної лабораторії відбирали проби води на визначення вмісту сумарного хлору в резервуарах чистої води та розподільчій мережі міста — всього у 30 контрольних точках.

Наразі згідно з результатами лабораторних досліджень проб, які були відібрані в контрольних точках, вода за вмістом хлору відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».