Причиною критичного рівня води у водосховищі "Відсічне", з якого подається вода до водогінної мережі Житомира, є відсутність опадів. Про це Суспільному Житомир розповіла інженерка Житомирводоканалу Тетяна Добровольська.

За її словами, з вересня 2019-го року по лютий 2020-го в області випало менше 60 відсотків опадів від норми. І якщо дощу чи снігу не буде надалі, воду для житомирян доведеться постачати погодинно. Підготовка до цього розпочалася.

Відібрані проби води на хімічні, мікробіологічні показники та вміст важких металів у водосховищі проаналізували у лабораторії Житомирводоканалу.
Тетяна Добровольська"Щодо вмісту мікробіологічних показників, щодо кишкової палички, то у нас все добре. Мікробне число теж низьке. По Денишах у нас-3, по "Відсічному"-25, і вода нижче греблі - 62. Це дуже маленькі значення. По гідробіологічних показниках і по видовому складу фітопланктона рівень у 25 разів більший, ніж за аналогічний період минулого року.

За словами інженерки радіолога Житомирводоканалу Ірини Порядіної, було проведено аналіз 5-ти важких металів у воді, і все в межах норми.

Керівниця лабораторії Олена Слободенюк: "Рівень води впливає на її якість. У зв’язку з тим, що спостерігається зневоднення річок, все те, що було сконцентроване, тепер розчиняється у малій кількості води. Тому ми збільшуємо кількість реагенту, який використовуємо для обробки води, щоб знищити всі шкідливі речовини. Всі ці речовини залишаються на водоочисних спорудах у відстійниках, а в резервуари надходить чиста вода".

Зараз кількість води в річках області від 18 до 20 відсотків. А це позиціонується як гідрометеорологічна посуха. З вересня минулого року по лютий цього випало менше 60 відсотків опадів від норми.

Керівник обласним центром з гідрометеорології Володимир Войтович: "Останні 5 років маємо недобір опадів. І в минулому році і в цьогоріч у нас немає весняної повені. На сьогодні водність наших річок складає 18-20 відсотків, і передумов для її підвищення немає. Ті незначні опади, що випадають, не промочують ґрунт. Тому недобір опадів буде продовжуватися і надалі".

За словами професора Житомирського агроуніверситету Володимира Дубового, не лише зміна клімату, а й людський фактор, а також непродумані рішення вплинули на зневоднення річок та сільгоспугідь.

Володимир Дубовий: "Ми  пожинаємо плоди людської діяльності, яка розпочалась ще  50 років тому, коли масово проводили меліорацію, осушення боліт. Доступу до води Житомир не має. Треба вживати всі заходи, щоб поповнити водні запаси. Вихід один – це залучати потужні насоси, і воду, яка спадає з дамби, знову повертати назад. І таким чином зможемо протримати місто".

 Джерело: https://suspilne.media/16284-u-zitomiri-pisla-zimi-perevirili-akist-pitnoi-vodi/