"Зараз ми знаходимося в гіпохлоритній. Ця гіпохлоритна виготовляє гіпохлорит натрію. Це для знезараження води», – розповідає про процес промивки та дезінфекції інженер КП "Житомирводоканал" Тамара Ступакова.

Саме гіпохлоритом натрію проводитимуть дезінфекцію житомирських мереж. Такі роботи є планові і їх проводять двічі на рік, за потреби і більше.

«Це – сіль дуже високої якості. Вона очищена, дуже дрібненька, для того, щоб добре розчинялася і готувався розчин для електролізу і виготовлення гіпохлориту натрію», – продовжує розповідь Тамара Ступакова.

Наразі тривають підготовчі роботи. Саму промивку резервуарів води робитимуть у ніч з 28 на 29 червня.

"Це йде промивка резервуарів і їх дезінфекція. Так само йде промивка й дезінфекція тупикових мереж, промивка пожгідрантів, випусків", – стверджує інженер КП "Житомирводоканал" Тамара Ступакова.

Усі процеси промивки контролюватиме лабораторія, вони відбиратимуть зразки й досліджуватимуть чи не лишилися у воді залишки реактивних реагентів й чи безпечна вода для вживання у їжу після завершення усіх робіт.
 
Фахівці підприємства кажуть: "Робити улітку таку дезінфекцію важливо, адже через спеку вода нагрівається, а тому може збільшитися концентрація марганцю та заліза".
 
"Є така можливість все-таки мережу промити і щоб вода була кращої якості", – зауважує Тамара Ступакова.
 
Житомирянам наголошують – митися під такою водою абсолютно безпечно, а от пити чи готувати  їжу у ній – ні. Тому людей просять зробити добовий запас.
 
"У цей час вода абсолютно безпечна для санітарно-гігієнічних потреб, її можна використовувати в господарських цілях, водночас її не слід використовувати для приготування їжі. За 24 години вода буде абсолютно придатна для використання в їжу", – стверджує начальник інформаційного центру Житомирводоканалу Сніжана Герасимчук.

Джерело: СК1