15 лютого у Яремчі стартував Міжнародний водний форум «Яремче 2023». Це одна з найголовніших подій для фахівців водної галузі, а також  зручний майданчик для обговорення нагальних  проблем та пошуку шляхів їх вирішення.

До обговорень залучені представники водопостачальних підприємств, профільних асоціацій, Міністерства розвитку громад та територій України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, науковці, зарубіжні експерти, представники бізнесу та міжнародних гуманітарних організацій.



Перший день форуму присвячений викликам, з якими стикнулась водопровідна галузь під час війни. Також багато уваги приділено співпраці з міжнародними організаціями та реалізації донорських програм.

«Міжнародний водний форум у місті Яремче – це щорічна традиція і це символ нашої згуртованості та взаємопідтримки. Це дуже важливий захід, особливо в умовах війни, коли водопостачальні підприємства потребують консолідації та всебічної допомоги. Вірю, що разом ми зможемо знайти відповіді на всі складні запитання та рішення найважливіших проблем», – сказав під час відкриття форуму пзрезидент Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький.



Детально про виклики водопровідно-каналізаційної галузі у воєнний час та шляхи їх подолання розповіли експерти НКРЕКП,Мінрегіону та Асоціації «Укрводоканалекологія».

Ольга Бабій, членкиня Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг :
«Наразі проблеми різного рівня і особливості роботи є в усіх водоканалів: і в тих, які перебувають безпосередньо у зоні бойових дій або були під окупацією, і в тих, які розташовані у відносно безпечних регіонах. Зараз перед нами, як регулятором, стоїть завдання уніфікувати загальний підхід до контролю діяльності цих компаній. Національна комісія вже схвалила відповідну методику контролю, де наявні особливі умови щодо контролю діяльності водоканалів в умовах війни. Методика дозволяє, наприклад, робити перехресне субсидіювання між водопостачанням та каналізацією на період воєнного стану. Сподіваємось що ми, як регулятор, зваженим підходом до діяльності підприємств можемо бути корисні в даному випадку».

Андрій Ведмідь, директор Департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Мінрегіону України:
«Ми повинні доносити до споживачів, що якісна водопровідна вода не може бути дешевою, а тим більше безкоштовною. У містах, які перебувають в зоні бойових дій, споживачі вже відчули цінність води і зрозуміли, наскільки необхідна і важлива ця послуга. Регулятор при цьому має бути арбітром, який може вказувати органу місцевого самоврядування, яка має бути вартість цієї послуги. І якщо вартість буде нижчою від фактичних витрат, необхідно передбачити механізм компенсації. Дуже важливо поширювати інформацію про те, як функціонує галузь, завдяки яким механізмам вона розвивається. Тільки коли суспільство буде це усвідомлювати, наші водоканали матимуть змогу повноцінно працювати».

Олена Колесник, експертка з фінансово-економічних питань Асоціації «Укрводоканалекологія»:
«Забезпечення сталої роботи водоканалів у воєнний час вимагає термінового перегляду процесу фінансування водопостачальних підприємств. Адже наразі водоканали страждають через падіння обсягів реалізації послуг, підвищення цін на реагенти, електроенергію, паливно-мастильні матеріали, податки тощо. Крім того, з’явились непередбачені витрати: необхідні матеріали на екстрені ремонти, закупку генераторів та палива до них, автівок для підвозу води. Для стабілізації ситуації необхідно або встановити економічно обгрунтований тариф, або посилити дотацію водоканалів з бюджету. Наразі водоканали працюють на межі можливостей. Подальша відсутність необхідних коштів призведе до накопичення боргів за електроенергію, реагенти тощо».

Катерина Гула, експертка з правового забезпечення Асоціації «Укрводоканалекологія»:
«Законотворча галузь не стоїть на місці. За останній період було прийнято ряд уже діючих нормативних актів. Зокрема, внесено зміни до закону України про надра, у постанову про закупівлі, розглядались нормативні документи щодо мобілізації і бронювання працівників водоканалів. Було затверджено перелік територій, які перебувають в окупації або знаходяться в зоні бойових дій, це необхідно для урегулювання питань податкового законодавства. Також уваги заслуговує Закон про забезпечення хімічної безпеки, адже водоканали мають бути обережними при використанні та зберіганні реагентів, особливо у військовий час».