Працювати на об'єктах водно-каналізаційного господарства України апріорі складно, адже це галузь критичної інфраструктури, занедбана державою. Саме тому людей, які працюють у ній, часто звинувачують у проблемах, які вони вирішити не в змозі. Хоча зазвичай ці фахівці свою роботу виконують якісно та професійно.
На водоканалах працюють пробовідбірники, в обов'язки яких входить проведення відбору проб води на очисних спорудах, з водосховищ, водопровідної мережі міста та з кранів тих абонентів, які скаржаться на якість води. Представниці цієї професії на нашому підприємстві завжди відповідально ставляться до виконання своїх обов'язків, проте вони часто страждають від невиправданих звинувачень.
Про свій життєвий шлях і особливості своєї професії розповіла пробовідбірниця КП "Житомирводоканал" Тетяна Музичук:



"Упродовж 5 років я працюю на водоканалі на посаді пробовідбірника. На підприємство я прийшла у 2016 році одразу після завершення Житомирського агротехнічного коледжа. Згодом закінчила Київський будівельно-архітектурний інститут. Студентські роки можу сміливо назвати найкращими в житті, тому що навчання — це завжди весело і цікаво. Ти постійно дізнаєшся про щось нове, спілкуєшся з величезною кількістю людей. На жаль, зараз із одногрупниками ми спілкуємось рідко, тому що кожен із нас пішов своєю стежиною, кожен має свої турботи, хоча у студентські роки здавалось, що будемо постійно на зв’язку".

"Під час навчання в коледжі я двічі проходила виробничу практику на водоканалі, моїм керівником була Тамара Ступакова — інженер цеху водоводу. Вона завжди цікаво розповідала нам про процес водопідготовки. Ми щодня споживаємо воду і майже ніколи не замислюємось про те, звідки вона береться, які етапи проходить, перш, ніж потрапити в крани, — про це мені було надзвичайно цікаво дізнаватись. Тому у мене зародилось бажання працювати на цьому підприємстві ще під час проходження практики".

"Отримувати теоретичні знання під час навчання — це одна справа, а ось побачити і спробувати, як це відбувається насправді, — зовсім інше, набагато цікавіше та захопливіше".


"До моїх обов’язків входить проведення відбору проб води, підготовка посуду для проведення аналізу. Відбір проб води здійснюється в резервуарах на 2-му підйомі, на очисних спорудах, на фільтрах, на відстійниках — тобто якість води контролюється на всіх етапах її “приготування”. Також відбір проб ми здійснюємо в місцях аварійних ситуацій на водопровідній мережі міста та на чотирьох насосних станціях 3-го підйому. Щопонеділка ми відбираємо проби води для аналізу у наших водосховищах — Відсічному та Денишівському".


"Якщо ми отримуємо скарги населення на погіршення якості води, ми також виїжджаємо за вказаними адресами та відбираємо проби води для їх подальшого аналізу. Такі виїзди — непередбачувані. Ти ніколи не знаєш, що на тебе чекає: буває смішно, а буває навіть страшно. Є абоненти, які лишають скарги, а потім нас не впускають, є такі, які не розуміють, що відбір проб води має проводитися із дотриманням технології і заставляють нас взяти на аналіз уже набрану воду. Був навіть випадок, коли господар квартири зачинив мене у ванній кімнаті і сказав, що, допоки я не відберу воду так, як він вважає за потрібне, він мене не випустить. Інколи нам погрожують фізичною розправою. Деякі наші абоненти вважають, що в квартирах працівників водоканалу тече не та ж сама вода, що у них в оселях, проте це хибна думка. Як і думка про те, що ми, працівники водоканалу, в силах змінити непереборні обставини, такі, як кліматичний чи “трубний” фактор: перший впливає на якість води у нашому водозабрі, другий — на якість води у трубах. Дуже хочеться, щоб люди були ввічливими і розуміли, що ми якісно виконуємо свою роботу, адже самі зацікавлені в її результаті".


"На водоканалі я познайомилась зі своїм чоловіком. Я прийшла працювати, а він через 2 дні звільнявся, але ці 2 дні змінили все наше життя: з часом ми одружились, у нас народилася донечка, якій вже майже 4 роки. Багато знайомих та родичів також працюють на водоканалі. Заради того, щоб мешканці нашого міста були забезпечені водою, ми в будь-яку пору року, незалежно від погодніх умов, приходимо на роботу і докладаємо всіх зусиль, щоб виконувати її якісно. Ми працюємо для людей та заради людей".

"Раніше у вільний від роботи час я займалась спортивною ходьбою, легкою атлетикою. Зараз весь свій вільний час я присвячую родині. Моя донечка займається спортивно-бальними танцями, любить малювати, ліпити з пластиліну, а ще нам дуже подобається разом читати казки і їздити в село до бабусі і дідуся".