Всі ми хоча б щось, та чули про комерційний облік комунальних послуг, який з серпня 2017 року було започатковано в Україні (Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»). Але далеко не кожний розуміє, як це працює і до чого готуватися.

ЩО ТАКЕ «НЕБАЛАНС»?

Як це не прикро, але практичний досвід свідчить про те, що проблемою №1 для забезпечення комерційного обліку є різниця між: обсягами комунальної послуги, визначеної на підставі показань вузла комерційного обліку та обсягами відповідної комунальної послуги, визначеної як сума обсягів комунальної послуги, спожитої споживачами у приміщеннях (квартирах). Ця різниця в нормативних документах визначена таким словом, як «небаланс» і стосується він тих будинків, де кількість споживачів (абонентів) 2 і більше.

Питання «небалансу» не приховує і законотворець. Тому в Методиці розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, небалансу присвячено чимало тексту.

Взагалі, причин виникнення «небалансу» декілька. І сказати, яка саме з них головна – дуже важко, але майже всі вони присутні у кожному будинку. Наприклад «небаланс» водоспоживання в будинку може виникнути через:

– використання споживачами лічильників води з вузьким діапазоном вимірювання. В такому випадку, відбувається споживання води з витратою, яка нижче мінімальної витрати лічильника та, навіть, його порогу чутливості;
– неконтрольовані витоки – споживання води по причині несправних сантехнічних приладів з витратою, яка нижче порогу чутливості лічильника (протікання кранів, змішувачів, несправність туалетних бачків);
– витоки води у разі виникнення аварійних ситуацій у внутрішньобудинкових мережах;
– втручання самих споживачів в роботу лічильників, у тому числі, за допомогою потужних зовнішніх магнітів;
– те, що період збирання показників споживання послуги доволі тривалий.

Можна навести ще чимало чинників, які спричиняють той самий небаланс, але, перелічені вище – найголовніші. І, якщо ми їх усунемо, небаланс може бути зменшений до 1%, що стане прийнятним, як для споживачів послуги так і для її надавача.
 
НАВІЩО ПОТРІБНІ ПРИЛАДИ ОБЛІКУ?

Саме те, що комунальні послуги, а зокрема, питна вода, почали обліковуватися, і стало причиною появи терміну «небаланс». Можна стверджувати: якби не було обліку, то ми і не обговорювали тему «небалансу».
Але, облік води з’явився як тільки вода стала товаром. Надавач і споживач послуги завжди хотіли чіткого визначення її вартості. Саме тому перші водовози, які розвозили свій товар містом, виміряли обсяги реалізації води відрами. А з появою централізованого водопостачання та збільшенням обсягів споживання води, відра замінили лічильники. Щодо самих приладів обліку, то в нашій країні вони з’явилися з переходом міст на централізоване водопостачання, тобто, починаючи з ХІХ століття.

Сьогодні законодавець вимагає від надавача послуги 100% її обліку, обґрунтовуючи цю вимогу захистом споживачів. Та й самі споживачі давно зрозуміли, що в «колгоспі» жити важко, бо доведеться сплачувати не тільки за себе, але й за сусіда. Тому кількість лічильників в оселях споживачів стрімко прагне досягти відмітки 100%.

ЧИ МОЖЕ ВЗАГАЛІ БАГАТОПОВЕРХІВКА ЗАЛИШИТИСЬ БЕЗ ОБЛІКУ?

Комерційний облік в багатоквартирному будинку (загальнобудинковий лічильник води) буде встановлено у будь-якому випадку – це норма законодавства. Щодо розрахункових приладів обліку, тобто, тих, які встановлені у споживача (квартирні лічильники води), то їх може і не бути, але…

Оце «але» все завжди і вирішує. Законодавство передбачає, що розподіл послуги за показниками приладу комерційного обліку, при повній відсутності розрахункових приладів обліку в будинку, здійснюється між споживачами, пропорційно кількості людей, зареєстрованих в помешканні.

А чи впевнені ви, що сусіди зареєстрували всіх, хто живе в їх квартирі? А якщо ваші діти виїхали в інше місто, то ви сплачуватимете і за них? А хто заплатить за ту воду, що витікала з мереж по вині управителя? Саме для того, щоб відкинути всі зайві питання люди і встановлюють прилади обліку води. І, як тільки в будинку, від двох абонентів, з’явиться хоча б один квартирний лічильник, разом з ним з’явиться і «небаланс», за який доведеться платити.