Попри війну вже більше тижня у різних районах міста бризки води з фонтанів створюють для житомирян заспокійливу атмосферу та допомагають абстрагуватися від страшних та небезпечних реалій через напад русні:

“Зазвичай ми починаємо включати фонтани вже з 1-го травня, але, на жаль, війна внесла свої корективи. Ми включилися трохи пізніше, працюємо десь два тижні”, - розповідає технічний директор підприємства Сергій Єрьомін.

Загалом у Житомирі є 9 фонтанів, але через воєнні дії 4 із них не вмикали. Цього року також планували завершити реконструкцію фонтану на відремонтованому Новому бульварі, біля кінотеатру “Жовтень”, проте поки облаштування переноситься:

“Працює у місті Житомирі 5 фонтанів: на Бульварі 2 фонтани, у сквері Лятошинського, в районі вул. Космонавтів, поблизу 17-ої школи (це на розі вул. Хлібної та Київської), на Польському бульварі (тимчасово фонтан відключений через проведення реконструкції)”.

Деякі фонтани в Житомирі потребують ремонту, тому їх не вмикали:

Ми проводимо профілактику фонтанів. Про ті фонтани, які потребують капітального ремонту, — ми повідомили міську раду. Десь необхідно провести заміну обладнання, десь — провести будівельні роботи, наприклад, відремонтувати чашу, де знаходиться вода. Наприклад, на площі Соборній у нас — проблемний фонтан. Із запуском діючих фонтанів у нас жодних проблем не було”.

Технічний директор КП “Житомирводоканал” також пояснив, як вирішуватимуть проблеми із забрудненою водою у фонтані на Польовій:

Воду, у яку потрапляє листя, сміття, бруд, стараємося очистити, бо як не є, фонтан після реконструкції, там все нове. Бригади, які безпосередньо обслуговують фонтани, відпрацьовують усі скарги, а в понеділок, вівторок у нас — профілактичні роботи.У цей момент ми відчищаємо (фонтан) від бруду, від тих пляшок, які накидаються. Стан цих фонтанів залежить не лише від нас, а й від тих людей, які безпосередньо відпочивають біля цих фонтанів”.

Який бюджет цього року на обслуговування фонтанів змогла виділити Житомирська міська рада, розповів Сергій Єрьомін:

Цього року було виділено 1 млн 400 тис грн. Основні ресурси — це електроенергія (це близько 600 тис), це профілактичні роботи — відновлення фонтану (це близько 300 тис). Усе решта йде на заробітну плату і безпосередньо на затрати, які лягають на підприємство — це водопостачання”.

Обслуговують фонтани у середньому від 4 до 6 працівників. Однаку випадку позаштатної ситуації до роботи інших працівників водоканалу. Підсвітка фонтанів на період війни не працюватиме:

Працюємо з 11:00 до 20:00, щоб житомиряни, які повертаються з роботи, бачили роботу фонтанів. Як не є, кажуть, що вода заспокоює”.

Для житомирян і гостей міста фонтани працюють з середи до неділі з 11:00 до 20:00, а також у святкові дні.



Джерело: ctv.ua