Сьогодні у місті Яремче розпочався Міжнародний водний форум «Яремче 2024», організатором якого виступає Асоціація «Укрводоканалекологія». Цьогоріч захід присвячено темі «Ціна питної води в Україні в реаліях сьогодення».
 
Мета форуму – привернути увагу Уряду та громадськості до реальних умов водопідготовки, водопостачання та водовідведення для забезпечення централізованого водопостачання в Україні та розробка дієвих механізмів і ефективних інструментів відновлення та розвитку галузі. Головним завданням заходу є розроблення дорожньої карти відновлення та модернізації галузі водопостачання та водовідведення України.
 
До обговорень залучені представники водоканалів України, представники уряду України, органів державної влади та місцевого самоврядування, представники бізнесу, що працює в галузі, представники міжнародних водних спільнот і асоціацій.
 
«Війна — це випробування для нас усіх, але вона також підсвічує те, наскільки важливо мати міцну, надійну інфраструктуру. Зараз, коли ми боремося за кожен клаптик нашої землі, ми також повинні боротися за наші основні потреби — чисту воду та безпечну каналізацію. Наша мета — вийти з цього форуму не просто з набором рекомендацій, а з чітким планом дій, який буде підтриманий всіма ключовими гравцями: урядом, міжнародними організаціями, і, найважливіше, самими громадянами, які щодня залежать від стабільності та надійності нашої галузі», – сказав під час вітальної промови президент Асоціації Дмитро Новицький.
 
Під час відкриття учасників привітали зокрема і перший заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков; голова підкомітету з питань централізованого водопостачання, водовідведення, виробництва тепла та теплопостачання Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Євген Пивоваров; член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Руслан Кайдаш; президент Izba Gospodarcza «Wodociągi Polskie» Павел Сікорські; виконавчий директор Latvian water and wastewater works association Сандіс Дежус.
 
«Ключові задачі, які ми ставимо для себе, як для міністерства – подальша адаптація законодавства під сучасні вимоги, врахування екологічних і енерговефективних заходів. Галузь водопровідного господарства – це можливість створити точки зростання української економіки. Бо найбільші інвестиції, створення робочих місць, матеріали внутрішнього виробництва – акумулюються в цій системі. Тож ми маємо працювати над раціональним використанням ресурсів, максимальною адаптацією к енергоефективним заходам, підвищенням якості послуг, екологічними заходами, залученням міжнародної допомоги», – відзначив перший заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков.

Одним з перших питань для обговорення на Міжнародному водному форумі «Яремче 2024» став фінансово-економічний стан підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

Своїм баченням проблеми та шляхів її вирішення поділилась директорка Департаменту комунальних послуг Мінінфраструктури Наталія Хоцянівська: 

«З початку повномасштабного вторгнення у сфері водопостачання та водовідведення було пошкоджено 583 об’єкти, на сьогодні 223 з них відновлено. Також пошкоджено 1110 км водопровідних та каналізаційних мереж, з яких відновлено 279 км. На сьогодні борги споживачів за послуги перевищують 8,5 мільярдів, борги підприємств за електричну енергію також вже сягають майже 8 мільярдів гривень. Загалом збитки від війни в секторі водопостачання та водовідведення на сьогодні попередньо обраховані в розмірі понад 7 мільярдів доларів. Для відновлення інфраструктури урядом було прийнято ряд постанов та розпоряджень, де передбачено виділення коштів на відновлення – більше 13 мільярдів гривень на 52 проєкти», – повідомила директорка Департаменту комунальних послуг Мінінфраструктури Наталія Хоцянівська.