Директор КП "Житомирводоканал" Андрій Нікітін у своєму виступі розповів про те, чому українські водоканали потребують реконструкції водоочисних та каналізаційних споруд та які проблеми дозволить вирішити модернізація житомирського водоканалу.

"Наші річки мають бути прозорими, мати блакитний або синій колір, а тепер вони стають зеленими. Чому таке трапляється? Справа в тому, що ми все більше і більше впливаємо на наше довкілля, продукуючи забруднення. У даному випадку, я кажу вам про фосфати, які містяться в наших миючих засобах. Наше підприємство доволі застаріле. Потрібно відверто про це казати, бо ми вже не взмозі очистити наші стічні води до того стандарту, який на сьогоднішній день є в Європі. З року в рік ця ситуація погіршується, інфраструктура зношується. Для того, щоб завтра не бути без питної води в цій країні, ми маємо сьогодні будувати очисні споруди каналізації, бо, відверто кажучи ми, вже зайшли за червону лінію. Потрібно щось робити, щоб вирішити це питання - і тоді наші діти не залишаться без питної води".

"Вперше ми будуємо в цій країні очисні споруди каналізації за німецьким стандартом АТВ 131. Чому саме за цим стандартом? На превеликий жаль, наші норми та стандарти залишилися з радянських часів, і ми не визначилися ще, як ми будемо елімінувати фосфати та азот. Це саме ті речовини, які впливають на колір зелених річок. Повертаючися до питання, що ж ми будемо робити завтра, і як ми будемо сьогодні очищувати воду для питних, харчових потреб, я вам хочу розказати, скільки у світі є води. 97% води на нашій планеті - це солона вода. І лише 1% цієї води є доступним, тому що два інших відсотки знаходяться в льодовиках. І з кожним роком ця ситуація погіршується - питної води стає все менше. Якщо взяти Україну, то у порівнянні з іншими європейськими країнами, ми дуже сильно програємо Великобританії, Франції, Німеччині, Швеції, адже ці країни вже десятиліття тому почали дбати про те, щоб у них у майбутньому була питна вода. Ми - ще ні. Ми зменшуємо кількість питної води в нашій країні - і це є великою проблемою. Насьогодні ми вже давно з вами забули, що таке пити воду з крана. Ну, якщо тут є люди, які досі можуть, смакуючи, споживати воду з крана, то шана вам. Але давайте скажемо чесно, що ми все більше і більше купуємо бутильовану воду. Але наше завдання - постачати питну воду, тому ми маємо модернізуватись, маємо будувати новий очисний комплекс. Наше підприємство завдяки кредиту займається будівництвом нових очисних споруд води. Наприкінці 2020 року в Житомирі буде питна вода - і це вирішить багатьо важливих питань. Це стосується в першу чергу нашого з вами здоров'я, це стосується забезпечння промисловості якісною питною водою і задоволеності самого населення".

"Вода - це дуже важливо, але ще важливіше для нас - це повітря, тому що без нього ми не можемо жити. Коли ми споживаємо електричну енергію - для нас хтось її виробляє. Приблизно 60% електричної енергії нашої країни виробляється з вугілля, яке провокує викиди СО2 в повітря, тому ми маємо зменшити споживання електроенергії. Я хочу відверто сказати, що більшість водоканалів в Україні залишаються на старих радянських потужностях, які в два з половиною рази завищені, тому і споживають більше електроенергії, ніж потрібно. Після реалізації цих проектів, ми знизимо споживання електричної енергії на 30%. Відповідно на цю кількість ми зменшимо викиди СО2. Для нашого підприємства це більше 4.5 тисячі кілограмів СО2 на рік".