Реконструкція 2,5 км одного із головних водогонів міста — у самому розпалі. Частина його — дюкерний перехід через р. Кам'янка, на якому водоканал багато років поспіль зазнавав чималих втрат очищеної та знезараженої води, яка марно витікала в річку. Наразі підрядна організація вже розпочала роботи зі зварювання поліетиленових труб, які методом санації будуть прокладені до водопровідної камери, що знаходиться на Кам'янці.

“Цей трубопровід частково йде методом санації, частково — відкритим способом. Це паралельне прокладання трубопроводу поруч зі старим. Тут зручніше робити методом санації. Що таке санація? Це інсталяція нового трубопроводу у старий. При таких роботах не треба щось розкопувати, закопувати, відновлювати благоустрій, тому в певному сенсі — це краще. З іншого боку, в старому трубопроводі є свої складнощі: якщо такий великий трубопровід має невеликі кути, то пройти його методом санації важко. Доводиться його розривати, робити додаткову камеру і робити там місце, звідки ви по зміненому куту будете проштовхувати цей трубопровід. Свої складнощі є”, - розповідає директор водоканалу Андрій Нікітін.

Такий трубопровід має діаметр 900 мм, витримує тиск 16 атмосфер. За словами директора водоканалу Андрія Нікітіна, ділянка, на якій наразі виконуються роботи знаходиться в доволі низькій частині.

“На відміну від трубопроводів, які знаходяться вище від нас, які витримують тиск 10 атмосфер, тут потрібно все ж таки більше, тому що є можливість гідроударів, тому тут ви бачите такі доволі потужні і товсті стінки трубопроводу, який зараз прокладають”.

Роботи проводяться за рахунок Світового банку, які працівники водоканалу продовжують виконувати, не дивлячись на воєнний стан, адже наразі стикаються із проблемами з паливом та затримкою матеріалів з-за кордону.

“Ми стараємось надолужити, працюємо щодня 12 годин. Різні бригади працюють для того, щоб наздогнати графік. Проєкт розрахований до кінця жовтня місяця. Ми маємо впоратися. Військовий час вносить свої корективи, тому наразі чіткої відповіді на питання: “Коли завершиться проєкт?” я не знаю, але на сьогоднішній день офіційний кінцевий термін це 30 жовтня”.

Під час робіт із прокладання центрального магістрального трубопроводу знижений тиск в центральній частині міста — норма, каже Андрій Нікітін:

“Це найбільший магістральний трубопровід. Від нього живляться 54% мешканців. Заживити з інших 3-х трубопроводів доволі важко. Не вистачає тиску і не вистачає об’єму води. Наприклад, якщо б ми в попередні роки не займалися заміною засувок по різних частинах, особливо по центральній частині нашого міста, то, швидше за все, не було б того тиску у наших мешканців, який є зараз. Ми знаємо, що в центральній частині міста, особливо вище 5-х поверхів, є дефіцит в часи пік, і тиск, в принципі, з’являється там ближче до 23:00. До 6:00 можна більш-менш користуватися водою. В інші часи, на превеликий жаль, ні. Так-от, якщо б ми не замінювали засувки (ми продовжуємо це робити і зараз), то взагалі б тиску не було. І хочу зауважити, що іншого способу поміняти цей магістральний трубопровід немає”.

Якщо говорити про трубопровід на вул. Каховській, то це частина одного із найбільших магістральних трубопроводів Житомира. За рік було прокладено 1,5 км цієї водопровідної мережі, яка підлягала нагальній реконструкції. Оновлений водогін тягнеться через 18 вулиць міста. У липні місяці водоканал має прокласти 160 м склопластикової та 300 м поліетиленової водопровідної труби, а в серпні запустити його в експлуатацію.




Джерело: С-TV