Головна каналізаційна насосна станція міста — це той об’єкт, важливість якого для забезпечення здорової життєдіяльності міста важко переоцінити. У приймальний резервуар головної каналізаційної станції потрапляють неочищені стічні води з усього Житомира і вже звідси вони транспортуються на очисні споруди каналізації. Головна каналізаційна насосна станція міста знаходиться в експлуатації близько 45 років. За цей час вона застаріла і виснажила свої ресурси. Трубопроводи у багатьох місцях покриті іржею, фланцеві з’єднання протікають, обладнання в машинному залі зношене — усе це підлягає реконструкції.

Андрій Нікітін, директор КП "Житомирводоканал": "Ми починаємо 4-ий великий проєкт реконструкції житомирського водоканалу. Це головна каналізаційна насосна станція нашого міста. Дякуючи словенському уряду, словенському фонду ми в минулому році отримали грант, і за рахунок цього гранту може бути здійснений цей проєкт. Завдяки реконструкції цього об’єкту стане можливою повноцінна повномірна реконструкція каналізаційних очисних споруд: закриття площадки номер 1, яка на сьогоднішній день знаходиться в межах міста і переміщення всіх потужностей на площадку номер 2, яка знаходиться в промисловій частині міста Житомира. Найбільш важким завданням для підрядної організації при реконструкції цього об’єкту буде те, що станція має працювати 24 години на добу 7 днів на тиждень щодня. Ми, на жаль, не можемо зупинити цю станцію, тому здійснення заміни обладнання, заміни арматури і трубопроводів має проходити під час роботи насосної станції. І це дійсно важливе і важке завдання. Протягом цього року нашим підприємством разом з підрядною організацією будуть виконуватись проєктні роботи, буде проходити процедура оцінки впливу на довкілля, також ми будемо отримувати дозвіл на будівництво даного об’єкту. У квітні 2021 року новий реконструйований об’єкт - головна каналізаційна насосна станція нашого міста - має бути введена в експлуатацію. Роботи з реконструкції головної каналізаційної насосної станції міста буде виконувати словенська компанія "Esotech" - та ж сама компанія, яка виконує реконструкцію очисних споруд каналізації нашого міста".

Олександр Гаврилов, директор з розвитку та капітального будівництва: "Насосна станція була збудована більше 45 років тому, а все обладнання технологічне, змонтоване в самій станції, вже морально і фізично застаріле і потребує заміни. Нами передбачається реконструкція повністю всього машинного залу з частковим ремонтом самої будівлі. Реконструкція даного об’єкту дозволить нам вивести з обігу очисні споруди номер 1 і транспортувати всі стоки на очисні споруди номер 2, які знаходяться за межами міста".