Директор житомирського водоканалу взяв участь у регіональній євросесії від Представництва ЄС, на якій обговорювали здобутки у співпраці влади та громадських організації.

У ході доповіді він розповів про проєкти, які реалізовує КП «Житомирводоканал»: будівництво нових очисних споруд каналізації, реконструкцію очисних споруд води, прокладання трубопроводів за кредитні кошти Світового банку та реконструкцію головної каналізаційної насосної станції міста за грантові кошти Словенського уряду:

«Так склалося, що Житомир має великі проблеми з водою: вони стосуються і якості, і кількості. Проблему якості води ми будемо вирішувати за рахунок будівництва нових очисних споруд води. І це буде перший проєкт в Україні такого масштабу, ми будемо першими, хто побудує нові очисні споруди, і будемо в них застосовувати ті технології, які раніше в Україні не застосовувалися, ми будемо флагманами».

Андрій Нікітін розповів про сучасну технологію очищення води, яка буде використовуватися для очищення води у Житомирі у найближчому майбутньому. Суть технології – у заміні традиційного хлору на діоксиду хлору та використання ламельного освітлювача, який дозволяє очищувати воду з поверхневих джерел, річок та озер, що перебувають у вкрай поганому стані. Завдяки використанню активованого вугілля, передбаченого цією технологією, суттєво покращаться смакові характеристики води.

Водночас у Житомирі буде реконструйовано 2 найбільш енергозатратних об’єкти водоканалу – очисні споруди каналізації. Два майданчика будуть об’єднані в один об’єкт, потужність якого буде збільшена з 27 до 50 тис м3 за добу:

«Процес будівництва очисних споруд води вже йде, ми побудували 25% бетонних конструкцій. Це доволі цікавий проєкт, який має свої особливості. Всі українські очисні споруди потерпають від того, що неможливо очистити фосфати, які є в наших миючих засобах, які дуже шкодять фауні наших річок. Наші ж очисні споруди будуються за німецькими, а не за українськими стандартами, і на них буде 100 % видалятися фосфор та азот. Також буде застосована нова лінія обробки мулу – технологія, схожа до тієї, що й на очисних спорудах води: мул може бути гарним добривом, тому він має також працювати на нас».

У своїй доповіді директор водоканалу наголосив на тому, що однією із найбільших проблем в Україні є проблема зношених трубопроводів, 70% яких перебувають у дуже поганому стані. Завдяки кредитним коштам Світового банку у Житомирі триває процес перекладки 10 км магістральних трубопроводів.

До кінця 2022 у місті буде повністю реконструйовано головну каналізаційну станцію за кошти, подаровані словенським урядом на модернізацію житомирського водоканалу.

У доповіді Андрій Нікітін зазначив, що якісне реанімування водоканалу є можливим завдяки європейському консалтингу, адже такі інфраструктурні проєкти поки що є унікальними для нашої країни, і ми не маємо фахівців, які б могли якісно та ефективно супроводжувати їх реалізацію.