Звідки береться накип у чайнику?

Сьогодні ми розкажемо вам, звідки з’являється накип у чайнику і чому не потрібно його боятися.

Вода здатна не тільки втамувати спрагу й вивести токсини з організму, але й заповнити дефіцит мікроелементів. Саме за її допомогою клітини засвоюють поживні речовини. З води ми отримуємо такі цінні мікроелементи як цинк, кальцій, калій, магній, йод тощо.

А накип у чайнику утворюється тому що у воді, яку ми використовуємо для приготування гарячих напоїв, містяться такі корисні мікроелементи як магній і кальцій. Так, після кип’ятіння солі кальцію і магнію перетворюються на карбонати, які ми можемо бачити на стінках наших чайників. Цей накип споживачі часто сприймають за ознаку поганої якості води. Але присутність солей жорсткості у воді є природним явищем, що ніяк не шкодить організму людини, а навпаки, є необхідним для підтримки водно-сольового балансу.

Якою повинна бути жорсткість води?

Є нормативи, які визначають припустимий ступінь жорсткості питної води. Так, згідно із нормами ДСанПіН 2.2.4-171-10 загальна жорсткість питної води не повинна перевищувати 7 ммоль/дм3.

Згідно з щоденними дослідженнями, які проводить лабораторія КП «Житомирводоканал», вода, яку подає у водопровідні мережі підприємство, має жорсткість 3,2-3,5 ммоль/дм³.

Чому немає накипу від кип’ятіння бутильованої води?

У багатьох випадках бутильована вода, що є в продажу, майже не містить природних солей кальцію й магнію. Деякі виробники такої води проганяють її через установки зворотного осмосу, роблячи майже дистильованою. Оскільки така вода позбавлена мінералів, вона має здатність «витягувати» їх з організму.
Державні санітарні норми містять вимоги щодо фізіологічної повноцінності мінерального складу води, зокрема, щодо нижньої межі загальної жорсткості — 1,5 ммоль/дм3. Систематичне ж уживання виключно дистильованої або близької до неї води може призвести до низки захворювань, пов’язаних із порушенням водно-сольового балансу організму.

На зображенні може бути: текст