В Україні скасовано заборону на відключення населення за борги по комунальним послугам. Відтепер комунальні установи мають право призупиняти надання послуг боржникам.

Відділ по роботі з боржниками КП “Житомирводоканал” неодноразово звертався до злісних неплатників із проханням погасити борги за користування послугами підприємства. Та є категорія споживачів, які ігнорують звернення: серед боржників маємо абонентів, борг яких становить від 25 до 35 тис грн, у 50 споживачів він перевищує 35 тис грн. Чимало громадян користуються тим, що у період карантину не нестимуть відповідальності, адже донедавна законодавчо було заборонено нарахування пені і штрафів за заборгованість за житлово-комунальні послуги та припинення надання таких послуг.

Проте нещодавно в Україні офіційно зняли обмеження на відключення населення за заборгованість з оплати вартості комунальних послуг, яка передбачалася законодавством як одна із умов адаптивного карантину. Це стало можливим після внесення змін до Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”.

Зокрема, з нього виключений пункт про те, що на період дії карантину і протягом 30 днів з дня його скасування забороняється припинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України в разі їх несплати або оплати в неповному обсязі.

Згідно зі змінами, тепер заборона відключати споживачів комунальних послуг у разі наявності заборгованості діятиме тільки на період дії карантинних обмежень “червоного” рівня і протягом 30 днів після їх скасування.

Отже, відтепер комунальні підприємства зможуть відключати українців, які заборгували, від водопостачання, газу та інших комунальних послуг. Щоб відновити подачу комунальних послуг, споживачам доведеться не лише погасити заборгованість, а й сплатити за послугу повторного підключення.

Наразі Житомир знаходиться у “зеленій” зоні і водоканал вкотре звертається до боржників, особливо тих, які мають заборгованість у кілька десятків тисяч гривень, розрахуватися з підприємством. Загалом борг населення перед КП “Житомирводоканал” станом на початок серпня становить 53 мільйони гривень.

Для тих абонентів, які не мають можливості заплатити всю суму відразу, ми пропонуємо укладання договору реструктуризації. У випадку несплати за послуги водопостачання та водовідведення, підприємство буде змушене припинити надання послуг.