На рубежі століть різко загострились проблеми, пов’язані зі станом навколишнього середовища. Погіршення якості і вичерпання ресурсів, особливо життєво важливих, таких як вода, не лише негативно впливають на стан здоров’я людей, а й є причиною загострення регіональних та навіть міждержавних відносин. Людство лише зараз почало усвідомлювати, що водні ресурси вкрай вразливі, їх нічим не заміниш, проте ми робимо надто мало кроків задля того, аби зупинити згубну для них діяльність людини. На рубежі століть різко загострились проблеми, пов’язані зі станом навколишнього середовища. Погіршення якості і вичерпання ресурсів, особливо життєво важливих, таких як вода, не лише негативно впливають на стан здоров’я людей, а й є причиною загострення регіональних та навіть міждержавних відносин. Людство лише зараз почало усвідомлювати, що водні ресурси вкрай вразливі, їх нічим не заміниш, проте ми робимо надто мало кроків задля того, аби зупинити згубну для них діяльність людини.

Упродовж десятиліть якість водних ресурсів в Україні лише погіршувалася, адже ми не маємо дієвого екологічного законодавства, не маємо реальних механізмів захисту наших водойм від шкідливого антропологічного впливу, на який накладаються наслідки кліматичних змін.  Найголовнішими проблемами нашої країни, пов’язаними з водними ресурсами, є недосконала водна політика, ускладнена фізико-географічними чинниками водно-екологічних умов, зокрема маловодністю, обмеженістю водних ресурсів, прямим антропологічним та техногенним забрудненням, безгосподарним ставленням до водних об’єктів.

Забезпечення водою населення України в повному обсязі ускладнюється через незадовільну якість води водних об’єктів. Практично всі поверхневі джерела водопостачання України останні 10 років інтенсивно забруднювалися. 

Сьогодні наше місто унаслідок незадовільного екологічного стану водосховищ Відсічного та Денишівського, які забезпечують 100% водо-господарських потреб житомирян, стикнулося з кризовим станом водокористування. Насамперед це пов’язано з різким підвищенням рівня марганцю у літній період. Так, станом на 15 липня у воді водосховища цей показник сягав 3,86 мг/л. До слова, у період з 2002 по 2020 р. найвищий рівень марганцю становив 2,45 мг/л (2003 р.). Високий показник цього хімічного елементу обумовлює також погіршення органолептичних характеристик води, зокрема її забарвленості та каламутності. 



Наше підприємство робить все можливе задля того, аби боротися із високим рівнем марганцю у питній воді, яка транспортується до осель житомирян. Щоб очистити воду до норм, встановлених ДержСаНПіном, ми:

- збільшили кількість досліджень та здійснюємо водозабір відповідно до результатів аналізів проб води: обираємо або береговий, або ж русловий водозабір (враховуючи результати досліджень води на марганець з обох локацій);
- максимально збільшили кількість реагентів та хлору для очищення води;
- збільшили кількість промивок споруд водопідготовки.

Інформацію про зміни у якості води ми оперативно надаємо контролюючим органам. На жаль, наше підприємство не має повноважень та фінансових спроможностей для вирішення надзвичайно складної проблеми якості води у джерелі водопостачання, яка лежить насамперед у політичній площині, адже її вирішення потребує низки прийнятих компетентними органами рішень. Аби повернути здоров’я водоймам має бути реалізований ряд заходів, які включають зниження промислового та сільськогосподарського забруднення, обмеження використання мийних засобів з вмістом фосфору і заходи з відновлення гідрологічного режиму в межах усієї річки Тетерів. Задля вирішення проблеми з високим рівнем марганцю насамперед має бути налагоджений ефективний процес очищення русел р.Тетерева та водосховищ.