15-17 лютого у місті Яремче відбувся Міжнародний водний форум «Яремче 2023», в якому традиційно взяли участь представники Асоціації «Укрводоканалекологія».

Цього року головною темою обговорення були шляхи  забезпечення стабільної роботи водоканалів в умовах війни, стратегії відбудови галузі, співпраця з міжнародними партнерами та донорами заради підтримки та відновлення постраждалих водопровідно-каналізаційних підприємств.

До обговорень були залучені представники водопостачальних підприємств, профільних асоціацій, Міністерства розвитку громад та територій України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, науковці, зарубіжні експерти, представники бізнесу та міжнародних гуманітарних організацій.

Про виклики водопровідно-каналізаційної галузі у воєнний час та шляхи їх подолання розповіли експерти НКРЕКП, Мінрегіону та Асоціації «Укрводоканалекологія». Забезпечення сталої роботи водоканалів у воєнний час вимагає термінового перегляду процесу фінансування водопостачальних підприємств. Наразі водоканали страждають через падіння обсягів реалізації послуг, підвищення цін на реагенти, електроенергію, паливно-мастильні матеріали, податки тощо. Крім того, з’явились непередбачені витрати: необхідні матеріали на екстрені ремонти, закупку генераторів та палива до них, автівок для підвозу води. Для стабілізації ситуації необхідно або встановити економічно обгрунтований тариф, або посилити дотацію водоканалів з бюджету. Водоканали вже працюють на межі можливостей, подальша відсутність фінансування може обернутися тяжкими наслідками.

Велика увага була приділена співпраці з міжнародними організаціями, які надали і продовжують надавати водопостачальним підприємствам України всебічну допомогу. Асоціацією підписані меморандуми співпраці з основними світовими донорськими організаціями. Є велика надія на розширення співпраці в рамках цих меморандумів. На форумі були присутні представники UNICEF, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Міжнародної організації з міграції, Швейцарського агентства зі співробітництва та розвитку (SDC), Європейського інвестиційного банку тощо. Вони розповіли про вже надану допомогу та подальші плани співпраці. При цьому спікери відзначили, що попри всебічну підтримку донори не можуть повністю взяти на себе витрати з операційної діяльності водоканалів. Вони сприятимуть відновленню та модернізації водопровідних та каналізаційних об’єктів, але подальшу щоденну роботу підприємства повинні забезпечувати самі, і для цього мають бути передбачені механізми економічно обгрунтованого фінансування.

Основа стабільної роботи підприємств – це економічно обґрунтований тариф. На жаль, протягом багатьох років він був збитковий, а під час війни виникло ще дуже багато додаткових потреб, які покриваються доходами ледь на 70%.

Також увагу було приділено законодавчим ініціативам. Експерти Асоціації давали зауваження та пропозиції до законів та підзаконних актів, багато з яких були враховані. Однак, ще залишились питання до деяких законів.

Обговоривши нагальні питання галузі та шляхи їх вирішення, учасники форуму рекомендують:
  1. Звернутись до КМУ для попередження зупинки роботи водоканалів з питанням забезпечення беззбиткової роботи підприємств за рахунок встановлення економічно обґрунтованих тарифів або відшкодування збитків за рахунок інших джерел;
  2. Ініціювати розгляд доцільності передачі ліцензування діяльності та встановлення тарифів водоканалів від НКРЕКП до ОДА (військових адміністрацій ) та органів місцевого самоврядування;
  3. Врегулювати процедуру отримання гуманітарної допомоги за рахунок роз’яснень Уряду, при необхідності ініціювати зміни до законодавства;
  4. Продовжити роботу з внесення змін до Податкового кодексу та інших законів, які стосуються діяльності водоканалів;
  5. Взяти участь в розробці підзаконних актів до Закону України «Про водовідведення стічних вод населених пунктів»;
  6. Вдосконалити роботу щодо співпраці з міжнародними організаціями:
  7. Закінчити разом з МОЗ прийняття ДСанПіН;
  8. Підтримати Міндовкілля та Держводагентство в імплементації українського законодавство до Європейських Директив.




















Джерело: Асоціація водоканалів України