Хронічно недофінансовані підприємства водопровідної галузі під час війни опинились у критичному стані. Руйнування інфраструктури, порушення логістичних ланцюжків, відтік кадрів, підвищення цін на електроенергію, пальне, реагенти та матеріали – всі ці проблеми суттєво впливають на роботу водоканалів. На фоні економічно необгрунтованих тарифів під загрозою опиняється подальша робота водопостачальних  підприємств та можливість надання послуг населенню. Про це повідомив президент Асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитро Новицький під час сьогоднішньої пресконференції «Робота водоканалів під час війни: виклики та шляхи вирішення складних питань».



На початок 2023 року дефіцит бюджету, тобто недофінансування водоканалів складало 12 мільярдів гривень. Донори дають допомогу на відновлення зруйнованої інфраструктури, але забезпечити поточну операційну діяльність водоканали мають самі. Основні складові собівартості тарифу ніхто не відшкодовує, водоканали накопичують борги, через низьку зарплату стає важко втримати персонал. Ситуація важка, і якщо її не вирішити  зараз, це може призвести до критичних наслідків“, – зазначив директор Асоціації Олександр Шкінь.



Про роботу своїх підприємств в під час війни, основні проблеми і виклики розповіли керівники водоканалів з різних міст України: Сум, Миколаєва, Чернігова, Львова, Білої Церкви, Броварів. У той час як для водоканалів у прифронтових містах головною проблемою стало руйнування водопровідно-каналізаційних об’єктів, підприємства у західних регіонах зіткнулись з напливом біженців, який спричинив додаткове навантаження на інфраструктуру.



“Варіантів надходження коштів у галузь лише два: економічно обгрунтований тариф або дотація водоканалів з бюджету. Ми вбачаємо, що встановлення економічно обгрунтованого тарифу – це найкращий варіант вирішення проблеми, він набагато дешевше обійдеться суспільству. Разом з прийняттям тарифу буде застосований механізм надання пільг та субсидій тим верствам населення, які цього потребують. Сподіваємося на швидке рішення з боку суспільства на ті нагальні питання, які виникають в нашій галузі”
, – підсумував Дмитро Новицький.

Під час заходу також було підняте гостре питання стосовно ситуації з підривом дамби Каховської ГЕС, яке прокоментував віце-президент Асоціації Андрій Нікітін:

“Асоціація допускала такий розвиток подій і готувала план реагування.  Найближчі тижні і місяці державні органи і партнери мають подбати про збереження ресурсів на постраждалих територіях та  забезпечити населення привозною водою. Ми якнайшвидше проінспектуємо стан гідротехнічних споруд. Якщо рівень води буде нижчий від необхідного, будемо реалізовувати заходи із забезпечення водопостачання  з підземних джерел, якщо він буде достатній  – адаптувати водозабори до поточної ситуації. Першочергова задача зараз –  забезпечити людей водою для побутових потреб, пожежогасіння, роботи підприємств. Адже в найбільш постраждалих від цієї катастрофи населених пунктах проживає близько мільйона людей“.