Розмив берегів, нанесення піску і глини ґрунтовими водами, донні відкладення і мул – справжнє лихо для водойм. Ці негативні чинники призводять до замулювання, розповсюдження шкідливих водоростей, підвищення температури води і, відповідно, до погіршення якості води у водоймах. Ця проблема є гострою для багатьох озер, річок нашої країни, зокрема і для нашого водосховища Відсічне, — єдиного джерела водозабору Житомира. Унаслідок зниження вмісту кисню у Відсічному, із донних відкладень (товщина мулу у водосховищі нині становить 1,5 – 2 метри) у воду потрапляють марганець та залізо. Наше підприємство постійно актуалізує цю проблему і намагається залучити інституції з відповідними компетенціями до її вирішення.

 

 

У 2016 році Житомирська міська рада спільно з КП “Житомирводоканал” прийняла рішення вжити невідкладних заходів щодо очищення та поглиблення Відсічного. 15 квітня 2016 року між ТОВ “РБК “БІЛД-УКРАЇНА” та КП “Житомирводоканал” було укладено інвестиційний договір щодо очищення та поглиблення водосховища.

Відповідно до договору ТОВ “РБК “БІЛД-УКРАЇНА” до початку робіт зобов’язувалось отримати всі дозвільні документи, передбачені чинним законодавством, які надають право їх виконувати. Однак протягом 2016-2017 років дозвільні документи на право проведення днопоглиблювальних робіт вищезгадана організація нашому підприємству так і не надала і вирішення проблеми очищення та поглиблення водосховища так і не було розпочате. Тому КП “Житомирводоканал” звернулось до Господарського суду Житомирської області з вимогою розірвати інвестиційний договір. Рішенням суду від 28 серпня 2017 року в задоволенні позову було відмовлено.

 У жовтні 2020 року у зв’язку із наявною інформацією щодо проведення робіт на водосховищі Відсічне та з метою встановлення їх відповідності вимогам укладеного договору та технічного проєкту з очищення і збільшення об’єму Відсічного, було створено виїзну комісію. За результатами перевірки комісія зафіксувала наявність у межах водосховища двох одиниць спецтехніки для очищення дна річки, а на березі — двох майданчиків для складування намитої суміші, на одному із яких була розміщена велика кількість піску та 3 бульдозери. Роботи під час огляду не проводились.

 У червні 2021 року ще одна виїзна комісія спільно з представниками Державної екологічної інспекції Поліського округу зафіксувала факти проведення днопоглиблювальних робіт на водосховищі Відсічне. Представники комісії затребували дозвільні документи на право проведення відповідних робіт, але вони так і не були надані.

 Про зафіксовані факти порушень КП «Житомирводоканал» регулярно повідомляло в Державну екологічну інспекцію Поліського округу, Головне управління національної поліції в Житомирській області та Управління СБУ в Житомирській області.

Наше підприємство вкрай стурбоване ситуацією з незаконним видобутком піску на території водосховища Відсічне й надалі вживатиме всіх заходів для припинення незаконної діяльності.

Окрім того, КП «Житомирводоканал» продовжує рухатися у напрямку вирішення  проблеми замуленості дна річки Тетерів та водосховищ — у пошуках шляхів виходу із екологічної кризи ми активно співпрацюємо з Інститутом гідробіології. Проте, задля того, аби проблема замуленості водосховища та погіршення якості води у ньому вирішувалась швидко і ефективно, нам потрібна співпраця абсолютно усіх зацікавлених сторін та підтримка тих інституцій, які мають відповідні компетенції.