На підприємство із робочим візитом завітали члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, представники Департаменту ліцензійного контролю та Управління тарифної політики із регулювання відносин у сфері централізованого водопостачання та водовідведення. Мета візиту — аналіз стану реалізації проєктів реконструкції об’єктів критичної інфраструктури міста, які реалізуються за кошти Світового банку.

У рамках візиту представники НКРЕКП відвідали будівництво очисних споруд каналізації, потужність яких після реконструкції складе 60 тис. м3. Про перебіг робіт на будівельних майданчиках розповів директор підприємства Андрій Нікітін:

“Ми будуємо очисні споруди за німецьким стандартом. Це пов’язано з тим, що українські стандарти недосконалі і не дають змоги видаляти зі стічних вод два найбільші забруднювачі: фосфор та азот. Роботи тривають паралельно на декількох об’єктах: повністю добудовані решітки та пісколовки, почалося будівництво первинних відстійників, триває зведення аеротенків та першого вторинного відстійника. Практично завершене будівництво системи утилізації мулу. Також почалося спорудження будівлі для повітродувок та ремонт адміністративної будівлі. Додатково будуть реконструйовані існуючі аеротенки”.


Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Ольга Бабій зауважила, що модернізація очисних споруд — як ніколи на часі:

 “Враховуючи, що в Україні 80% очисних споруд каналізації перебувають у зношеному або аварійному стані, то цей проєкт — як квантовий стрибок в майбутнє. І я впевнена, що технологія глибокого видалення фосфатів зі стічних вод — це технологія не на сьогодні, це технологія вже на завтра. Це правильна та прогресивна технологія, яка має запрацювати якнайшвидше”.

Водночас Ольга Бабій, висловивши задоволення проведеною КП “Житомирводоканал” роботою, зауважила, що проєкт міг би рухатися швидше, якби краще спрацювали підрядні організації:

“Якщо зважати на ті умови, в яких вашому підприємству доводиться працювати, то мені подобається те, якими гарними темпами ви рухаєтесь. Я дуже задоволена, тому що багато речей ви робите не тому, що так треба, а всупереч. Під час візиту я зрозуміла, що будівництво могло б відбуватися швидше, але все залежить від підрядника. Зважаючи на важливість цього об’єкту та необхідність якнайшвидшого введення його в експлуатацію, підрядник міг би забезпечити більшу кількість працівників, більшу кількість техніки, завдяки чому темпи реалізації проєкту значно покращились би. Тому затримка проєкту та перенесення термінів відбувається не з вини підприємства. Враження від візиту досить гарні, єдине, що було незручно — це гумові чоботи 42 розміру: якщо будуть 38 розміру, я із задоволенням ще декілька разів приїду на це будівництво. А все інше було прекрасно”.


Під час візиту на очисні споруди води, Андрій Нікітін показав представникам делегації обладнання, придбане у рамках виконання заходів інвестиційної програми, продемонстрував технологію водопідготовки, яка буде застосовуватися після модернізації очисних споруд, проаналізував її переваги у порівнянні із технологією сьогодення, серед яких — сучасна система фільтрації (піщані фільтри з шаром антрацитів), використання ламельного освітлювача та активованого вугілля, що дозволить позбавити якісно очищену воду від специфічного запаху та смаку:

Наразі найбільший недолік — це відсутність якісного відстійника в системі водопідготовки, який просто необхідний для очистки питної води при річковому водозаборі. Як результат — немає де коагулювати весь фітопланктон, який ми “піднімаємо” разом з водою із нашої річки. Саме тому ми маємо значну кількість скарг населення щодо якості води в кранах. Саме тому ми будуємо нову станцію очистки води, яка дозволить вирішити цю проблему. Це достатньо складний комплекс, перший в Україні”.

Директор підприємства також поділився із гостями досвідом підвищення енергоефективності підприємства за рахунок встановлення нового обладнання, модернізації підвищувальних насосних станцій та утеплення будівель.