Нещодавно відбулася нарада РНБО щодо стану виконання рішення РНБО України від 30 липня 2021 року «Про стан водних ресурсів України»», уведеного в дію Указом Президента України від 13 серпня 2021 року № 357, зокрема, з питань забезпечення населення якісною питною водою.

За словами Секретаря РНБО України Олександра Данилова, місцеві органи влади вживають недостатніх заходів до забезпечення підтримки у належному стані систем централізованого водопостачання та водовідведення, а також модернізації цих систем для забезпечення населення якісною питною водою відповідно до вимог Державних санітарних норм і правил.

Президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький на засіданні РНБО пояснив, що несвоєчасне обслуговування внутрішньобудинкових мереж є головною причиною вторинного забруднення води на шляху до крану.

Водоканали, що забезпечують централізоване водопостачання в містах України, дотримуються всіх вимог Державних санітарних правил і норм щодо якості води, яка подається в мережу.

Треба визнати, що мережі, по яких вода транспортується до будинків, дійсно перебувають в аварійному стані і їх треба замінювати, на що потрібні величезні гроші. В більшості випадків проблеми якості води в оселях багатоквартирних будинків полягає у вторинному забрудненні саме у внутришньобудинкових мережах, які не промивали з часу введення в експлуатацію.
 
Організації, які обслуговують будинки, повинні не рідше двох разів на рік промивати будинкові мережі, але ця вимога, на жаль, не виконується! Окрім того, обслуговуючі організації мають попереджати мешканців будинків про можливе погіршення якості води через виконання робіт на внутрішньобудинкових мережах. А після виконання робіт проводити позапланові промивки будинкових мереж.

Важливо нагадати, що водоканали не є балансоутримувачами внутришньобудинкових мереж і не можуть відповідати за їх обслуговування, цим повинні займатись балансоутримувачі: керуюча компанія, ОСББ, ЖБК тощо.