Влітку у абонентів приватних домоволодінь часто виникають запитання стосовно оплати води, що витрачається на полив присадибних ділянок. Нижче наводимо найпоширеніші запитання та відповіді на них.

Яким нормативним актом регулюються питання оплати за полив присадибних ділянок?

Відповідно до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 р. №190, плата за воду, яка використовується для поливу присадибних ділянок, зелених насаджень та газонів, здійснюється споживачами відповідно до показників приладів обліку або норм водоспоживання.

Як обліковується оплата за полив присадибної ділянки, якщо в мене немає приладу обліку?

У випадку відсутності приладу обліку води нарахування за послугу  проводяться з розрахунку 6 л води на 1 м2 на добу та площі присадибної ділянки 5 соток. Такий розрахунок за полив буде здійснюватися доти, доки власник обійстя не надасть документ про фактичну кількість площі, відведеної під город. Щоб були здійснені відповідні перерахунки, ви уже зараз можете надіслати нам на електронну адресу технічний паспорт забудови: dogovir@vodokanal.zt.ua, вказавши ваші контактні дані. Наші оператори опрацюють документи та назначать день обстеження вашої ділянки.

Поливний сезон триває з 1 травня по 30 вересня.

Отже, саме в ці місяці до основної кількості спожитої води додаються нарахування за полив.

Чи може велика кількість опадів сприяти зниженню оплати за полив?

Відповідно до рішення ЖМР № 807 від 15.07.2020 р. п.1.2 з 1 серпня по 30 вересня розрахунки обсягів поливу присадибних ділянок проводити за виключенням днів з опадами згідно з отриманими від Житомирського обласного центру гідрометеорології даними.
 
 
У мене є присадибна ділянка, але я не користуюсь водою для поливу. Що робити?

На виконання вимог законодавства та для уникнення непорозумінь в розрахунках, КП “Житомирводоканал” рекомендує споживачам встановлювати прилади обліку води. Це дозволить абонентам регулювати та вести облік свого водокористування, економити та впливати на розмір водоспоживання у власному будинку.

Куди звертатися, щоб укласти договір та встановити прилад обліку?

Для укладання договору на водопостачання та/або водовідведення чи встановлення на баланс приладів обліку холодної води споживачам варто заповнити онлайн форму на нашому сайті: