Дмитро показує господарство біля власного приватного будинку: фруктові дерева, газон та квіти. Чоловік розповідає: усі ці рослини потребують поливу в спекотну пору року.

"Як бачите, тут велика кількість дерев, по периметру висаджені туї. Там теж прокладений крапельний полив. І на добу вони споживають достатню кількість води. Давайте покажу криницю, звідки йде забір води», - каже житомирянин Дмитро Семенов.

Дмитро розповідає: для поливу городини та газону він використовує воду з власного колодязя, а не з системи централізованого водопостачання. Саме тому він вирішив встановити лічильник, щоб сплачувати за фактично спожиту воду. Вигода, на думку чоловіка, очевидна, адже після встановлення приладу його платіжка може суттєво зменшитись.

"Я побачив в інтернеті ролик водоканалу, де представник підприємтсва розповів, що з першого травня буде полив в приватних будинках коштувати від 6 тисяч гривень. Оскільки я поливаю свій газон і все, що є на прибудинковій території, з криниці, бо в трубах водоканалу мені не вистачає тиску, то я не побачив сенсу платити більше. Встановити лічильник буде дешевше, ніж платити велику суму, бо це справді великі гроші», - розповідає Дмитро Семенов.

На житомирському водоканалі кажуть: після встановлення лічильника дуже часто платіжка абонента відчутно зменшується.

«Абоненти, які встановили лічильники більш ощадливо використовують воду. Проаналізувавши дані наших споживачів, виявилось, що абоненти, які встановили прилади обліку води в середньому сплачують на 30% менше, але є й такі споживачі, в яких економія споживання сягає до 50%. Людина починає більш ощадливо використовувати водопостачання. І в зв’язку з цим виходить економія і вона сплачує набагато менше коштів», - розповідає начальниця відділу по роботі з фізичними особами Ольга Гурська.

Впродовж останнього часу кількість звернень щодо встановлення лічильників у приватних домогосподарствах значно зросла, але встановлення таких приладів має свою специфіку, розповідають на підприємстві.

«Прилади комерційного обліку води мають встановлюватись на межі балансового розмежування, тобто, в місці підключення до міського водогону. Ці лічильники повинні стояти в колодязях. І рекомендуємо встановлювати в колодязях так звані «мокроходи», це ті лічильники, які можуть працювати під водою. Також є лічильники, які мають захист IP-68. Це говорить про те, що вони також можуть встановлюватись під водою. Зараз відповідно до закону про комерційний облік лічильники повинні мати базу передачі даних. Але це буде коштувати трохи дорожче», - розповідає начальник відділу по роботі з вимірювальними приладами Олександр Войналович.

Встановити лічильник у квартирі може коштувати від 1500 до 3000 гривень. Якщо ж встановити лічильник у приватному домоволодінні, то це може обійтись у суму від 3,5 до 6 тисяч гривень. Після встановлення варто просто подавати показники і раз на кілька років проводити повірку пристрою.

«На сьогоднішній день, міжповірочний інтервал приладів обліку води складає 4 роки. Тобто, лічильник має проходити повірку кожних чотири роки. Ми самі відслідковуємо цей інтервал і надсилаємо людям повідомлення, що міжповірочний інтервал закінчується. Люди реагують, передзвонюють і ми вже проводимо повірку», - каже начальник відділу по роботі з вимірювальними приладами КП "Житомирводоканал".

На житомирському водоканалі закликають споживачів до раціонального використання води та наголошують на вигоді, яку дає встановлення лічильників.



Джерело: https://www.zhitomir.info/news_199667.html