Щодня працівники контрольно-вимірювальної лабораторії КП "Житомирводоканал"  ретельно контролюють якість питної води, яка подається в домівки споживачів. Контроль проводиться на всіх етапах водопідготовки та на виході з очисних водопровідних споруд.

Щоб питна вода дійшла до кранів споживачів такою ж чистою, ми також контролюємо її якість у міській водопровідній мережі.

Спеціалісти КП «Житомирводоканал» регулярно беруть проби води та перевіряють відповідність їх Державним санітарним нормам та правилам "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Контроль якості води ведеться контрольно-вимірювальною лабораторією КП "Житомирводоканал" цілодобово за 31 показником, щомісяця - за 46 показниками.

Окрім того, в разі виникнення аварійних ситуацій на водопровідних мережах (поривів) або при наявності звернень мешканців на погіршення якості водопровідної води додатково здійснюється відбір проб води та контролюється відповідность результатів проб за всіма показниками вимогам чинного ДсанПіН.



Спершу працівники лабораторії відбирають проби за вказаною адресою, у нашому випадку — це офіс редакції на вул. Леха Качинського.
 
 Після цього зразки води потрапляють до хімічного відділу, де її досліджують на вміст хлору.

«Вода з водоканалу виходить з нормою вільного хлору 0,3-0,5. По мережі міста хлор зв’язується, і тому до громадян надходить уже менша кількість. Ми перевіряємо у цьому кабінеті, у цій воді перевірили вміст сумарного хлору, тому що вільного хлору вже не буде в такій кількості. Норма сумарного хлору 0,8-1,2», — каже інженер-хімік Аліна Кисельова.

Далі воду перевіряють на рН, каламутність та кольоровість. Кольоровість вимірюють у градусах платиново-кобальтової шкали.

«Ми наливаємо водичку і порівнюємо. Наливаємо 100 мл води, і я тепер буду підбирати градуси по кольору. 20 градусів – це багато для цієї води, для цього зразка. Значить я беру не 20, а 15 градусів. Думаю, що буде градусів 16 кольоровість цієї води», — розповідає лаборант хімічного аналізу Валентина Маліновська.

За усіма хімічними дослідженнями наша вода відповідає нормам.

«В результаті проведених досліджень ми бачимо, що сумарного хлору у нас 0,7. Це у межах норми, потім каламутність 1,8 — також відповідає нормі, тому що норма до 2. Кольоровість у нас 16 градусів — це також у межах норми, тому вода відповідає якості», — ірозповідає Аліна Кисельова.

Коли у показниках є відхилення, хіміки проводять додаткові дослідження, наприклад, на вміст марганцю чи заліза.

Далі йдемо до бактеріологічного відділу. Тут перевіряють на кількість мікроорганізмів.

«Відбираємо стерильну чашу, один мілілітр води. Заливаємо її поживним середовищем — агар – і інкубуємо її в термостаті при 37 градусах. Через 24 години ми дивимося результат. Навіть ви бачите, що ось у нас чисто, немає мікроорганізмів, а ось виросли мікроорганізми. Ми їх не ідентифікуємо, ми їх просто рахуємо, скільки має вирости в одному мілілітрі. Норма — 50», — розповідає інженер-бактеріолог Тетяна Добровольська.

Складніший аналіз — перевірка на наявність бактерій групи кишкової палички.

«Води певний об’єм, для питної води – це 300 мл, ми фільтруємо через мембранні фільтри. Це фільтри з матеріалу, який підібраний так, що діаметр пор такого розміру, що молекули води проходять, а мікроорганізми залишаються. Тобто цей об'єм води ми фільтруємо через цей фільтр, потім з дотриманням стерильності його знімаємо і розміщуємо на чашку, на середовище Ендо, і також ставимо в термостат на 37 градусів. Також інкубуємо добу і через 24 години бачимо результат. Ось бачите ці затемнення, мутність – це ось цей марганець, який зараз спричиняє багато проблем», — зазначає Тетяна Добровольська.

Як пояснюють працівники, перед тим, як вода потрапляє у трубопроводи, її досліджують, а сторонні організми найчастіше з’являються у кранах через розгерметизацію.

«Коли б не було ніяких поривів. В мережі у нас вода йде під тиском, тому вони, можна сказати, герметизовані, туди не має нічого попадати. Такі проблеми у нас трапляються, коли у нас є порушення трубопроводу, тому лабораторія в місті перевіряє воду в місцях поривів», — розповідає інженер-бактеріолог Тетяна Добровольська.

У випадках, коли було виявлено відхилення від нормативних вимог, експлуатаційні служби
Житомирводоканалу негайно відключають ділянку мережі або елемент технологічного ланцюжка, де була взята ця проба, проводять ремонт, дезінфекцію та промивку мереж.

Джерело: https://www.zhitomir.info/news_201741.html