Сьогодні світ відзначає Міжнародний день води. У попередні роки 22 березня ми говорили про екологічні аспекти раціонального водоспоживання.

Але цьогоріч через пережитий досвід ми переосмислили екзистенційну цінність води, її важливість для виживання. Уперше від часів Другої світової води в Україні унаслідок гуманітарної катастрофи від зневоднення у Маріуполі померла дитина. Це сталося у 2022 році у центрі Європи.



Ворог обстрілює та руйнує інфраструктуру водопровідно-каналізаційного господарства Харкова, Сум, Чернігова та прифронтових міст. Знищуються насосні станції, очисні споруди, руйнуються електричні мережі, які живлять обладнання, унаслідок чого містяни стикаються із перебоями у водопостачанні. На сторожі інтересів українців стоять працівники водоканалів, які намагаються оперативно відновлювати водопостачання багатотисячних міст. Частина із них від 24 лютого працює без вихідних.
У Міжнародний день води дуже хочеться побажати, аби після нашої перемоги було переосмислено ставлення українців і до водних ресурсів, і до проблем водопровідно-каналізаційного господарства, і до працівників "водного фронту", які попри усі виклики і ризики сьогодення роблять все можливе, аби вода у оселях містян була завжди.