Наприкінці 1898 року у Житомирі з’явилося одне з важливих містоутворюючих комунальних підприємств, яке поступово зростало і розвивалося разом із містом, — КП “Житомирводоканал”; підприємство, яке уже 123 роки забезпечує містян водою і водовідведенням.

Довжина перших водопровідних мереж була незначною — лише 2,4 км. Початкова потужність житомирського водопроводу складала 500 м3 на добу. Такої кількості води сьогодні сучасному місту вистачило б лише на кілька хвилин.

Наразі КП “Житомирводоканал” обслуговує 526 км водопровідних мереж та 252 км — каналізаційних трубопроводів, що пролягають у Житомирській ОТГ та 14 прилеглих до міста населених пунктах. Щодоби на підприємстві очищають понад 55 000 м3 води та 50 000 м3 стічних вод.

На водоканалі реалізується програма енергозбереження, результат якої – зниження втрат водних та енергетичних ресурсів. У рамках проєкту “Розвиток міської інфраструктури — 2” підприємство замінює 9,5 км мереж, зводить нові очисні споруди води та каналізації.

За грантові кошти Центру міжнародного співробітництва та розвитку підприємство здійснює технічне переоснащення головної каналізаційної насосної станції Житомира, яка транспортує на очисні споруди каналізації близько 50 000 м3 стоків на добу.