Представники 6 українських водоканалів (Житомира, Миколаєва, Вінниці, Запоріжжя, Кременчука, Херсона) взяли участь у делегаційній поїздці до Берліну, під час якої ознайомилися із роботою берлінського водоканалу, а також інновативними підпримствами, які працюють в галузі водопідготовки та очистки стоків.



Під час заходу фахівці берлінського водоканалу розповідали про особливості функціонування найбільшого водопостачального підприємства в Європейському Союзі. Водопостачання Берліна забезпечується завдяки функціонуванню 650 свердловин та 9 фільтрувальних станцій. Протяжність водопровідних мереж – 9000 км. Щодобова подача води – 1 140 000 м3 на добу (до прикладу, щодобова подача води в Житомирі – 55 000 м3). У Німеччині під час водопідготовки не використовують хлор. Натомість застосовують інноваційний спосіб збагачення її киснем і абсорбції марганцю та заліза, після чого пропускають через фільтри. Лабораторія берлінського водоканалу аналізує воду за 1250 показниками.



Серед проєктів, які наразі реалізовує берлінський водоканал – будівництво фільтрів, призначення яких – "захистити" воду від радіоактивного забруднення у випадку ядерного вибуху. Спорудження одного фільтра коштує 170 тис євро. На підприємстві планується збудувати 64 таких фільтри.
Водоканал Берліну є дружнім до природи, тому тут повсякчас реалізовують екологічно красиві ініціативи: так, на початку 2000-х очищені стоки почали використовувати для ренатуралізації "мертвої" території, яку засадили деревами – завдяки поливу вдалося виростити прекрасну зелену зону.
До слова, на 6 станціях очистки стічних вод щодня очищається 700 тис м3 стоків (для порівняння, у Житомирі щодобовий об’єм становить 40-45 м3), що транспортуються каналізаційною мережею, протяжність якої 9758 км на очисні споруди.



Цікавим є той факт, що на об'єктах водоканалу встановлено біогазові установки та вітрові млини, завдяки яким підприємство значною мірою задовольняє свої потреби в електроенергії. Наразі на водоканалі реалізовується проєкт, покликаний оптимізувати якість очищення стоків, – зводиться станція озонування, яка дозволить бездоганно очищати стічні води від шкідливих фармацевтичних речовин, які її забруднюють.



Під час зустрічі із представниками водопровідно-каналізаційної галузі працівники українських водоканалів розповіли про особливості функціонування підприємств, які представляють.

Начальник інформаційного центру КП «Житомирводоканал» Сніжана Герасимчук розповіла, що попри виклики, зумовлені війною та тотальним недофінансуванням, у Житомирі тривають роботи зі зведення нових очисних споруд каналізації, майже завершено проєкт реконструкції магістальних трубопроводів та технічне переоснащення ГКНС.



Делегаційна поїздка організована німецькою неприбутковою організацією IWEK e.V. у рамках проєкту  Mykolaiv Water hub за фінансової підтримки GIZ і Федерального Міністерства Економічного Співробітництва і Розвитку (BMZ)