Директор КП “Житомирводоканал” Андрій Нікітін взяв участь у бізнес-форумі “Екотрансформація-2018 України. Стейкхолдери зелених змін-2018”. Підприємство отримало “екологічний оскар” за вирішення трьох проблем, які безпосередньо впливають на екологію міста Житомира: якісне очищення стічних вод, видалення фосфатів, економії електроенергії та бюджетних коштів шляхом. Сьогодні у річках опиняється величезна кількість фосфатів і очисні споруди, які є на водоканалі, не можуть виконати функцію очищення, бо вони не розраховані на таке засилля хімічних сполук і водночас вони надто застаріли, адже їхній вік — більше 40 років.

КП “Житомирводоканал” перший в Україні водоканал, який побудує якісні очисні споруди в Житомирі за німецьким зразком. Вони будуть реорганізовані за німецьким стандартом АТВ-131, адже українські стандарти не достатньо досконалі, щоб забезпечити якісне очищення стічних вод щодо таких компонентів, як азот та фосфати, які разом зі стічними водами потрапляють у Тетерів, стимулюючи ріст синьо-зелених водоростей, що призводить до загибелі риби та значно погіршує якість річкової води – джерела питної води житомирян.

Після реконструкції вода з-під крану стане значно якіснішою, адже технології, які застосовуватимуться на очисному комплексі, стануть унікальними не лише для Житомира, але й для всієї України. Модернізація очисних споруд дозволить також заощаджувати на електроенергії, що водночас зменшить викиди СО2 у повітря від вугілля та газу. До кінця 2020 року КП “Житомирводоканал” зменшить шкідливі викиди СО2 в атмосферу на 4545 кг на рік.

Новий комплекс, зведення якого було підтримано Світовим банком, буде введено в експлуатацію наприкінці 2020 року.

До слова, цьогоріч КП “Житомирводоканал” замінив більше 2,5 км мереж та модернізував головну водопостачальну насосу станцію міста. Встановивши частотні перетворювачі потужністю 500 кВт, підприємство почало економити 31% електроенергії. Сума річної економії — 4,5 млн грн на рік.