Комунальний борг за рік недоплат містян , зокрема за тепло та воду, зріс на 30%. У міськраді говорять, що рикошетом по комуналці вдарив карантин.

Начальник управління комунального господарства МР Олександр Марцун зазначає:
"Заборгованість перед КП "Житомирводоканал" становить 46 млн грн - це значна сума, брак якої суттєво впливає на фінансову спроможність та роботу підприємства. Заборгованість перед КП "Теплокомуненерго" ще більша: вона складає 110 млн грн."

Хоча роботу підприємств такі суми заборгованості не паралізують, однак створюють комунальникам велику кількість проблем. 

"Якщо говорити про КП "Житомиртеплокомуненерго", то цей борг відчутно впливає на підготовку підприємства до опалювального сезону.  Міськрада вимушена надавати підприємству фінансову допомогу, щоб хоч частково перекрити цю заборгованість. Ми виділяємо необхідні кошти для закупівлі матеріалів, та частково на виплату заробітньої плати, щоб мати змогу якісно підготуватись до опалювального сезону" - розповідає Олександр Марцун. 

Не краща ситуація від несплати комунальних рахунків містянами і на водоканалі.
За словами начальника управління комунального господарства МР, "водоканалу бюджет допомагає сплачувати заборгованість за електричну енергію, вона реструктуризована, і в бюджеті закладено кошти для її погашення."

Хоча пандемія і примножила фінансові проблеми, у місті є категорія споживачів, які "хронічно" не сплачують рахунки за комунальні платежі, незалежно від того, карантин, чи ні - таких 10 % мешканців. Тож у владі нагадують, що сплатити всерівно доведеться. І хоча житло не заберуть за борги, а ось до суду справа може дійти легко. Альтернатива - реструктуризація.

Начальник управління комунального господарства МР Олександр Марцун розповідає:
" Борг в будь-якому випадку можна реструктуризувати. Ми з розумінням ставимось до життєвих проблем населення, але всерівно необхідно спілкуватись з абонентськими відділами надавачів послуг і знаходити компромісні варіанти щодо сплати рахунків за комунальні послуги."