Наука і водопідготовка завжди крокують пліч-о-пліч, адже в основі процесу очищення води – дослідження її фізичних, хімічних, бактеріологічних показників на усіх етапах водопідготовки, експерименти для підбору оптимальної дози реагентів, науково-технічне обґрунтування обраної технології очистки води тощо.

Наше підприємство активно співпрацює з науковими установами та організаціями – задля ефективного дослідження основних проблемних питань, які виникають у процесі водопідготовки; із навчальними закладами – задля передачі знань, навичок і досвіду екологам, майбутнім фахівцям з водопостачання та водовідведення.

Інженер-технолог КП «Житомирводоканал» Ступакова Тамара провела для студентів 1-го та 2-го курсу «Житомирської політехніки», які навчаються на екологічному факультеті та факультеті «Науки про землю», заняття на тему «Проблеми водопідготовки, шляхи вирішення якості питної води у м. Житомирі».



Тамара Костянтинівна у своїй доповіді розповіла, що найбільш масштабною та загрозливою проблемою для нашого міста є те, що наше єдине джерело водопостачання – водосховище Відсічне – є надзвичайно забрудненим. Від початку створення очисних споруд води до сьогодні якість води у ньому погіршилася: з 1-го до 3-го, а за деякими показниками – 4-го класу якості. Серед основних причин – скид неочищених стоків в річку підприємствами, розташованими вище від водосховищ, виведення мешканцями приватного сектору каналізації в Тетерів, використання фосфоровмісних синтетичних миючих засобів, які, потрапляючи в річку, призводять до евтрофікації водойми:

«Річки у нас гинуть. Це загальнодержавна проблема. Річки потребують піклування, аби їх чистили. Дуже важливо, аби ми хоча б у побуті зменшували використання миючих засобів, які містять фосфати».



Під час заходу розпочалася дискусія стосовно альтернативних джерел водопостачання Житомира, адже для забезпечення «водних» потреб деяких міст України пробурені свердловини. Тамара Костянтинівна пояснила студентам, чому для нашої області це варіант не є підходящим:

«Житомирщина розташована на гранітному щиті, тому вода зі свердловин буде надміру насичена марганцем, залізом та радоном. Саме через це для нас усіх дуже важливо зберегти наше єдине джерело водозабору, яке забезпечує Житомир водою».



Інженер-технолог розповіла про особливості технології підготовки очищення дуже брудної води, яку застосовують на водоканалі, зокрема про використання вугілля у процесі водопідготовки, яке дозволяє поліпшити органолептичні  якості води; регулярну заміну фільтруючих матеріалів задля більш ефективного приведення води до норм ДСаНПіНу.

Свою доповідь Тамара Костянтнівна узагальнила інформацією стосовно напрямків співпраці підприємства водопровідно-каналізаційної галузі із науковими та навчальними установами, наголосивши на тому, що ця взаємодія завжди була плідною, адже на водоканалі нині працює багато випускників «Житомирської політехніки»:

«Студенти – рушійна сила усіх змін. У вас навчався Матвеєв Костянтин. На останньому курсі він поєднував навчання та роботу – працював у нас інженером на гіпохлоритній. Зараз він працює директором сервісного центру, який займається обладнанням для водопідготовки та водоочистки. Він дізнався про те, що у вас відкрився новий факультет – «Розумний дім» – і знову пішов навчатися. Я вітаю людей, які хочуть відкривати щось нове – так цікавіше жити».