У Житомирі зросла вартість тарифів на  централізоване водопостачання та водовідведення.  Починаючи з 5 лютого 2020 року, діючий тариф з ПДВ становить: централізоване водопостачання — 11,724 грн/м³, централізоване водовідведення — 13,680 грн/м³.  Про причини  здорожчання послуг водопостачання та водовідведення йшлося на брифінгу у міській раді.

Зміна тарифів  пов’язана з набуттям чинності  постанови НКРЕКП №283 від 4 лютого 2020 про встановлення нових тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Андрій Нікітін, директор КП «Житомирводоканал»  показав структуру тарифу за попередні роки і за поточний рік.  Відмічено, що у структурі тарифу 2020 року суттєво  зросла інвестиційна складова, що входить у структуру тарифу,  - з  4 - 5 % до 21 %.

«Хоч будь-яке  підвищення тарифу  у суспільстві сприймається негативно, в цьому є позитив: ми поступово відходимо від бюджетів і тарифів «проїдання» і  починаємо інвестувати в наше підприємство» - відмічає керівник водоканалу.

Говорячи про інвестиційний відсоток, який змінився у структурі тарифу, директор підприємства зауважує, що з 21%  1/7 – це  та частина, яка не стосується Світового банку, а саме: закупка техніки, реконструкція каналізаційних насосних станцій, розробка проектів по водопостачанню.  Інша,  найбільша ж частина – це обслуговування кредиту Світового банку і відсотків по ньому.

Під час зустрічі керівник підприємства  показав, як виглядає тариф  у нашому місті у порівнянні з тарифами у Житомирській області, а також в порівнянні з іншими обласними центрами. Відмічено, що у Житомирі найнижчий тариф серед  великих міст нашої області. А  в порівнянні з іншими обласними центрами Житомир займає 6 місце. Найбільше підвищення тарифів з                         5 лютого  відбулося у тих обласних центрах, які є учасниками проєктів міських інфраструктур, що фінансуються Світовим банком, як от Кропивницький та Тернопіль.

Отож, здорожчання послуг водопостачання та водовідведення обумовлено насамперед включенням у складову  тарифу  коштів на повернення кредиту Світовому банку, зростанням рівня заробітної плати працівникам підприємства на 5 % та  збільшенням витрат на закупівлю реагентів.

Джерело: http://zt-rada.gov.ua/?3398[0]=10266