Як визначати місця поривів на водогонах, не перекопуючи пів вулиці та не зриваючи дорожнє покриття – цьому за допомогою новітнього німецького обладнання навчаються співробітники КП «Житомирводоканал». Озброївшись кількома приладами, фахівці підприємства під наглядом представників компанії-виробника шукають порив на водогоні по вулиці Перемоги. Втім, для того, щоб визначити, де відбувається витік води з трубопроводу, не потрібно зрізати свіжовкладений асфальт. Виробники обладнання пояснюють: фахівці водоканалу досліджують водогін акустичним методом.

«Маємо якусь ділянку, на якій ми підозрюємо виток. По краях цієї ділянки ми ставимо два мікрофони. Згодом вводимо інформацію в обчислювач і на екрані маємо точну характеристику, точну позицію, що виток знаходиться, як зараз, на відстані 27,3 метра від колодязя А, чи від колодязя В. І таким чином ви виходите точно на порив. У нашому випадку порив був не там. Вода вийшла взагалі в іншому місці. В наших мережах така ситуація виникає доволі часто. По-перше, взимку таке відбувається доволі часто, по-друге, по місту взагалі багато витоків, які взагалі не виходять на поверхню. Тому і фіксувати їх дуже складно традиційними методами. Потрібно робити це такими сучасними приладами, як наш», - розповідає представник компанії-виробника Олег Вітер.

 За словами співробітників водоканалу, подібна технологія допомагає заощадити час та кошти при ліквідації поривів на водогонах.

«Найцінніше, що нам вдалось виграти – це час. Бо якби ми працювали за принципом «почали копати там, де тече вода», то ми б згаяли дуже багато часу. По-друге, тут нове асфальтне покриття. Тобто, нас населення просто не зрозуміло б: ми спочатку копали б там, а потім переїхали б в інше місце. А за допомогою цього приладу ми більш точно визначили місце пориву. І, як показала нам практика, він у зовсім іншому місці», - каже начальник відділу геоінформаційних систем та діагностики трубопровідних мереж КП «Житомирводоканал» Віталій Мильцев.

Це обладнання КП Житомирводоканал закупило наприкінці 2019 року за 468 тис. грн і наразі фахівці підприємства проходять навчання з його використання. Надалі працівники водоканалу за допомогою приладів досліджуватимуть справність житомирських трубопроводів.