Реконструкція очисних споруд води, каналізації та водопровідних мереж, модернізація та автоматизація виробничих потужностей і покращення обслуговування населення є пріоритетним завданням для КП “Житомирводоканал”. Для обміну досвідом у питаннях вдосконалення роботи водоканалу до нас на підприємство завітали колеги із КП “Чернігівводоканал”.


Зношеність мереж та обладнання, осад в водопровідних мережах, який впливає на якість питної води, недостатнє фінансування ремонтів та реконструкцій – сьогодні ці проблеми доводиться вирішувати водоканалам не тільки в Чернігові або Житомирі. З такими проблемами стикнулися більшість водоканалів України.

Фахівці КП “Житомирводоканал” ознайомили своїх колег із особливостями реалізації проєктів із відновлення зношеної інфраструктури водопостачання та каналізування, які впроваджуються за сприяння Світового банку.

Багато уваги було приділено ознайомленню зі специфікою функціонування очисних споруд каналізації після проведення модернізації, адже ОСК Чернігова більше 55 років — вони потребують реконструкції. 

Житомир — перше місто в Україні, у якому будуються очисні споруди каналізації не
за українським, а за німецьким стандартом. Потужність очисних споруд каналізації після реконструкції складатиме 60 тис м3 на добу.


Реконструкція очисних споруд дозволить вирішити проблему якісного очищення стічних вод, видалення фосфатів, економії електроенергії та бюджетних коштів за рахунок створення однієї сучасної та великої очисної автоматизованої системи замість двох застарілих.

Працівники “Чернігівводоканалу” розповіли про особливості водопідготовки на їхньому підприємстві. Загальна кількість артезіанських свердловин - 109 штук, до водозабору придатні 65 свердловин. Сильною стороною такої системи водопостачання є те, що вода не вимагає додаткової хімічної обробки. Водночас підприємство стикається із проблемою очищення води від надміру заліза. На дні свердловин утворився осад із заліза більше 20 см. “Чернігівводоканал” знаходиться у пошуках оптимального шляху вирішення цієї проблеми.

Ми ж наразі розпочали реконструкцію водоочисних споруд, які дозволять нам впровадити унікальну для України технологію очищення води, і наші колеги потрапили на перший етап реконструкції машинного залу — заміну насосного обладнання.


Фахівці водоканалів обговорили труднощі, які виникають при реконструкції трубопроводів. Одна із найбільших — зниження тиску подачі води в окремі райони міста та необхідність призупинення водопостачання.

Так, з метою забезпечення належним тиском мешканців Нижньої Польової і с. Зарічани, у ході
реконструкції трубопроводу, що пролягає від зарічанських земель до провулку Нагірного, було прийнято рішення прокласти тимчасовий бойпасний трубопровід паралельно існуючому водогону, завдяки якому мешканці згаданих районів не відчули незручностей із водопостачанням. Це дало змогу виводити з експлуатації невеликі зношені ділянки і продовжували проводити роботи з реконструкції без зупинки водопостачання окремих районів.


Директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін розповів про особливості перекладки дюкерів, на яких відбувається найбільша кількість аварій та втрат води: реконструкція дюкерних переходів ускладнена рельєфом, який часто не дає змогу використовувати підйомні крани та іншу будівельну техніку.