Літо – найспекотніша пора для водоканалівців, адже у цю пору року ми отримуємо від вас найбільшу кількість скарг стосовно якості води.
Хочемо розповісти про те, чим обумовлюється поява рудої води у крані, як ми боремося із цим явищем і хто нам обов’язково має допомагати, аби ця боротьба була ефективною.



Отже, ні для кого не секрет, що 60% мереж у країні зношені. А це означає, що вони з’їдені корозією і в них накопичується осад. Якщо вода рухається зі стабільним тиском, цей осад не здіймається і не потрапляє до кранів. На жаль, виникають ситуації, коли забруднення все ж таки не вдається уникнути: наприклад, під час ліквідації поривів на трубопроводах, після зупинки/запуску насосного обладнання. Ми аж ніяк не закриваємо очі на такі ситуації, а обов’язково відбираємо проби води у контрольних точках поблизу місць поривів і за необхідності промиваємо мережу.



Але водночас осад, накопичений на стінках внутрішньобудинкових трубопроводів, може продовжувати «гуляти» всередині будинку і «шкодити», засмічуючи фільтри, потрапляючи в крани, тому надзвичайно важливо, аби управляючі компанії (ВЖРЕПи та ОСББ), які відповідають за стан мереж всередині будинку, також здійснювали промивку мереж.



Проблема іржавої води дуже часто криється здебільшого у стані внутрішньобудинкових систем. Сьогодні працівники водоканалу промивали водопровідні мережі, відповідно до отриманих від споживачів заявок. Із 6 точок, у яких ми виконували промивку, брудна вода текла лише в 2-х – на проспекті Миру та вул. Офіцерській (у такому випадку ми лишаємо пожежний гідрант відкритим до тих пір, поки з мережі не вимиється увесь застояний бруд; тому, якщо ви бачите люки з-під яких тече вода – не поспішайте панікувати: ми миємо мережі). З усіх інших оглядових колодязів, що знаходяться на вул. Пушкінській, Т. Бульби-Боровця, Короленка, Великій Бердичівській витікали красиві фонтанчики, з яких вже через кілька хвилин після відкриття гідранту текла прозора вода.
Тому, якщо у Вашому будинку тече вода незадовільної якості, наполегливо рекомендуємо не лише повідомляти нашу аварійно-диспетчерську службу, а й ініціювати спільно з управляючими компаніями промивку стояків, чистку фільтрів, - заходи, покликані утримувати стан внутрішньобудинкових мереж у належному стані.



Відео про те, як відбувається промивка мереж - можна переглянути за посиланням: https://vm.tiktok.com/ZM2Ceh5Yc/