З чого складається тариф на централізоване водопостачання та водовідведення і за що саме платитимуть споживачі, 10 лютого під час брифінгу розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін. Загалом тариф підвищився на 30% відсотків. Попри таке здорожчання, на підприємстві пояснюють: в порівнянні з іншими, значно меншими містами обласного значення, тариф у Житомирі і досі найнижчий. Наприклад, в Коростишеві споживачі мають заплатити 47 гривень 25 копійок за метр кубічний, в Олевську майже 47 гривень, в Новограді-Волинському трохи дешевше – майже 36 гривень.

«З 5 лютого 2020 року в місті Житомирі змінились тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Тариф до цього складав 19 гривень 43 копійки без ПДВ. Наразі він складає 25 гривень 40 копійок. У відсотковому значенні це 31% підвищення. На відміну від багатьох підприємств, яким підвищили тариф в цьому році, декілька підприємств, що мають кредити Світового банку, отримали найбільшу частину зміни – це зміни інвестиційної програми: видатки та обслуговування тіла кредиту. Це і є наше найбільше здорожчання. І хоч будь-яке підвищення тарифу сприймається негативно, в цьому є великий позитив. Ми поступово відходимо від бюджетів і тарифів проїдання та починаємо інвестувати в наше підприємство», – розповідає Андрій Нікітін.

Значну частку тарифу складає інвестиційна складова. Левова частина грошей піде на обслуговування кредиту Світового банку, за гроші якого в Житомирі відбуваються реконструкції водопровідних та каналізаційних мереж. Разом з тим, частина грошей буде спрямована на закупівлю необхідного обладнання.

«Перед тим, як ми затверджуємо тариф, ми погоджуємо нашу інвестиційну програму, всі ці 21%, її погоджує виконком, і у нас відбувається 2 стадії громадських обговорень. 1/7 частина інвестиційної програми – це наші амортизаційні відрахування. Ми за ці гроші робимо проєкти, які не стосуються Світового банку. А саме ми презентували в цьому році, і на нашому сайті ця програма є. Це закупка спеціалізованої техніки, реконструкція каналізаційних насосних станцій, розробка проєктів по водопостачанню. Це те, з чого складається наша інвестиційна програма. Все інше, найбільша частина, це обслуговування кредиту Світового банку і відсотків по ньому», – сказав директор КП «Житомирводоканал».

Під час спілкування із журналістами Андрій Нікітін також пояснив, чому в центральних районах міста та на Польовій відчутні проблеми із тиском в кранах. Усе через реконструкцію магістрального трубопроводу на правому березі річки Тетерів. Частину реконструкцій за графіком виконання робіт повинні закінчити влітку цього року.

«Термін робіт саме по цьому магістральному трубопроводу – це початок червня 2020 року. Ми взяли часу трішки із запасом. За графіком ми маємо закінчити в травні, але про всяк випадок раджу зафіксувати початок червня: тоді ми на певний час відновимо стабільний тиск в нашому місті, а далі, як я і попереджав в попередні роки. ми перейдемо на наступну ділянку трубопроводу, яка є найбільшою в нашому місті. Я не хочу нікого зараз неправдиво заспокоювати, бо певні перебої з тиском в 2020 році будуть. Але ми маємо закінчити ці роботи. Роботи з основними магістральними трубопроводами є важкими, але ми все ж маємо їх оновити та замінити. Сподіваюсь, що всі жителі Житомира будуть нас розуміти», – сказав Андрій Нікітін.

Відповідаючи на запитання, чи відчує кінцевий споживач результати цих реконструкції у зміні якості води, директор водоканалу зауважив, що на підприємстві мають спосіб відчутно покращити якість води ще до завершення виконання робіт.

«В нас є певна ініціатива в цьому році. Оскільки очисні споруди мали би бути введені в експлуатацію в жовтні 2020 року, але наш підрядник не встигає і ми виступимо з ініціативою зробити питну воду з крана набагато кращої якості вже в цьому році. Ми пропонуємо містянам додати в тариф певну кількість грошей на завантаження фільтрів активованим вугіллям, щоб позбутись всіх неприємних запахів та присмаків в нашій воді. Якщо містяни це погодять нам, ми збільшимо тариф орієнтовно на гривню і в цьому році надамо влітку або восени питну воду з крану. Якщо на це погодяться всі наші містяни. З цього приводу ми будемо проводити два етапи громадських слухань», – розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Нагадаємо, 5 лютого 2020 року, у день набуття чинності постанови НКРЕКП №283 від 4 лютого 2020 про встановлення нових тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, КП «Житомирводоканал» повідомив про зміну тарифу: порівнянні з попередніми, нові тарифи зросли: водопостачання – на 29,4%, водовідведення – на 31,9%.



Джерело: https://zhitomir.info/news_189995.html?fbclid=IwAR1tPhefDXdozK3qcZgcDQpt-uqFKfpuuBriKuLh09EE9llVGqZfHVXvmHo